Wethouder Roeland van der Schaaf heeft zijn collega wethouders laten weten tegen de invoer van het Diftar systeem te zijn. Daarmee is het stadsbestuur verdeeld.
In het Diftar systeem betaal je voor de hoeveelheid afval die je aanbiedt. Op dit moment betaalt iedereen evenveel, ongeacht de hoeveelheid. De andere wethouders zijn voor de invoering. Volgens van der Schaaf leidt zijn afwijkend standpunt in het college niet tot problemen. Hij denkt dat kleine huishoudens en ouderen teveel gaan betalen. De diversiteit van de stad en haar bewoners maakt de invoering volgens van der Schaaf oneerlijk.
Woensdag praat de raadscommissie verder over de kwestie. De stem van Marjet Woldhuis van 100% Groningen zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn. Zij laat weten dat de antwoorden van wethouder Joost van Keulen haar uiteindelijke keuze bepalen.
Verschillende ramen van het appartementencomplex aan de Oosterhamriklaan zijn gesprongen en het gebouw ligt er…
In en rond de binnenstad zijn zaterdag meerdere winkeldieven aangehouden. Dat meldt nieuwsfotograaf Patrick Wind…
Hoe de wind ook waait, korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug zal er niet van kunnen profiteren.…
In een speeltuin aan de Jensemaheerd in de wijk Beijum heeft afgelopen donderdag 31 oktober…
Bij een verkeersongeluk zaterdagmiddag op het Gedempte Zuiderdiep is de bestuurder van taxibusje op een…
De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen naar aanleiding van verschillende signalen…
Bekijk reacties
sals het invoeren van diftar afhankelijk is van antwoorden van wethouder van Keulen, dan gaarne wachten tot de formatie van een nieuwe regering is afgerond. indien de VVD gaat regeren is er de mogelijkheid dat deze wethouder vertrekt en Groningen met of zonder diftat zit , die hier niet meer in het stadsbestuur zit.
Tegen invoering diftar zijn, maar weten dat dit geen zoden aan de dijk zet.
Lekker stoer op weg naar nieuwe aanhangers voor de PVDA ?
Eerst miljoenen in de krachtwijken stoppen en dan het weer verprutsen door Diftar in te voeren. Kijk bij de ondergrondse containers in deze prachtwijken en andere volkswijken als niet op tijd de vuilnis op gehaald wordt : Nu al een rotzooitje.
Overigens een proefjaar waarin je mensen niet laat betalen is ook flauwekul natuurlijk. Dat schetst geen realistisch scenario en dus zou je het wel over een jaar of 3 moeten bekijken met betalen en dan nog zou je het ook nog met andere omliggende gemeentes in moeten voeren. Anders kunnen de mensen met een auto als nog het ergens anders in de regio gaan dumpen.
Het is mij wel eens ter ore gekomen dat ook regelmatig in Diftar dorpen dat nu al gebeurd En ook vuilverbranding en illegale dump komen voor. En dan als gemeente maar doen alsof je neus bloedt om niet toe te geven dat je beleid faalt en milieuonvriendelijk gedrag oproept. Diepe zucht!
gaan kleine huishoudens en ouderen meer of minder teveel betalen? dat is de vraag.
betalen per kilo betekend in de stad voor de lage inkomens een ramp en dus veel meer zwerfafval in de wijken en parken! dus meer uit gave voor alle burgers in de stad! zorg er voor dat ook de arme mensen gratis hun afval kwijt kunnen door het minder duur te gaan maken en grofvuil weer aan de straat kan worden gezet eens of twee keer per maand! zeker in de maanden naar de jaarwisseling toe! met stijgende kosten voor armen betekend veel meer zwerfafval op straat en wijken! dus overlast ratten en andere ongedierte!
Afschuwelijk, dat diftar systeem! Hoe moeten die tienduizenden stadjers met slechts een balcon het afval scheiden? En betalen per zak? Vaak genoeg werkt die ondergrondse container niet. Je houdt je kaart voor de lezer, maar de container gaat niet, of maar ten dele open. Moet je dan toch betalen? Waardeloos! Gewoon laten zoals het nu is!
Ten diepste is DIFTAR een log bureaucratisch systeem. Met verschillende tarieven, puntenoptellingen, pasjes (die soms niet werken), uitzonderingen, vrijstellingen, trommels en op te trommelen vrijwilligers. Het raadsvoorstel vergeet de mantelzorgers te vermelden.
Verschillen tussen rijke wijken en arme wijken; kleine en grote woningen; woningen met een tuin en zonder een tuin; de binnenstad en de buitenwijken. Flats met ouderwetse stortkokers, studentenhuizen, etc.
Ondergrondse afvalopslag en kliko’s. Veel te veel “differentiatie”.
Zie verder:
https://www.pvdagroningen.nl/web/nieuw-afvalsysteem-moet-eerlijker/
Heel moedig van wethouder Van der Schaaf dat hij kenbaar maakt tegen DIFTAR te zijn. Kwetsbare Stadjers zijn de dupe.
Het is een goede zaak dat er in onze gemeente meer zeecontainers komen voor grootschalig grofvuil. Stadsbeheer kan gratis bakfietsen en kruiwagens ter beschikking stellen.
Mijn grootste bezwaar tegen DIFTAR is dat de stad nog meer gaat vervuilen en verrommelen. Het afvaltoerisme zal toenemen. Groningen geeft dan werkendeweg een slecht visitekaartje af.
Diftar wordt op zijn VVD's ingevoerd. Alleen betalen per kilo of zak, maar de afvalstroom blijft vuil. Mensen die het kunnen betalen zullen er niet om malen, maar de minima zijn het bokje. Snap ook niet de GroenLinks stad hiermee akkoord gaat.
Het is een mooi systeem maar de negatieve gevolgen door meer zwerfvuil en bijplaatsingen bij de ondergrondse containers zijn te groot.
Het is erg onverstandig om diftar in te voeren.