Categorieën: Nieuws

Compensatiefonds voor verdwenen groen

Overheden en projectontwikkelaars moeten een financiële bijdrage leveren bij bouwprojecten waar meer groen verloren gaat dan er terugkomt. De gemeente wil dat dit geld in een groencompensatiefonds wordt gestort.

Dat geld wordt gebruikt om andere projecten groener te maken. De huidige compensatieplicht voor groen bij bouwprojecten levert niet altijd voldoende nieuwe aanplant op. De gemeente wil dat het verloren geraakte groen gecompenseerd wordt op dezelfde plek of desnoods elders in de stad. Als dit allemaal niet lukt moet de projectontwikkelaar een bijdrage storten in het fonds.

De regeling geldt niet voor de inwoners van de stad. Zij moeten wel een vergunning aanvragen voor het kappen van een boom in hun tuin.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Gaat het hier om een verlate 1 april grap? Had al het openbare groen in stand gehouden, dan waren dit soort maatregelen overbodig geweest en hadden wij nog een groene en leefbare stad gekend. Gemiste kansen te over burgemeester en wethouders, niet enkel nu, maar ook de afgelopen 25-30 jaar.

  • Hoeveel voorbeelden wil je?

    De Hoogte, de voormalige voetbalvelden opgeofferd voor woningbouw, je kent ze wel de gestapelde betonnen containerachtige bebouwing. Molukkenplantsoen, grotendeels vervangen door woningbouw/bejaardentehuis/verzorgingstehuis. Vinkhuizen tussen de voetbalvelden en de Koperstraat, nu grotendeels volgebouwd, Siersteenlaan, het laatste stukje wordt op dit moment voorzien van een betonnen tumor met kijkgaten. Uitbreiding Veldspaatflat, Winkelcentrum Vinkhuizen, de z.g. Reitdiepwijk, waar eerst enkel weilanden lagen, De Held op dit moment nog deels weilanden, maar als de projectontwikkelaars alsnog haar zin gaan krijgen, ook woningen. Gasuniegebouw, voormalig terrein en omgeving J vd Laanschool, Zaagmuldersweg naast het grote rioolpompgemaal, allemaal kleinere en grote delen (openbaar) groen, zo veel als mogelijk v.v. hoogbouw betonnen tumoren, allemaal bedacht door lieden welke zich iet in deze stad verdiept hebben of verdiepen, maar slechts in de bankrekening en een vermelding in de door hen zelf bedachte gevelgids der Nederlanden. Recent stond er nog een artikel in het Dagblad waarin van der Schaaf zijn beklag deed over het ontbreken van architectuur waar het om de bouwwerken van de afgelopen jaar ging en gaat. Maar ik kan zo nog wel een tig aantal A4'tjes volschrijven met groen wat verdwenen is, de laatste jaren veelal opgevuld met wanstaltige betonnen tumoren v.v. kijkgaten, waarvan men over een jaar of 15-20 gaat roepen wie daar in hemelsnaam verantwoordelijk voor is geweest. Kleine opsteker, de voormalige Brivec locatie naast de Ommelanden, waar men iets neer gaat zetten passend in het oude vertrouwde stadsbeeld, het kan klaarblijkelijk dus wel!

    • +1 voor Middenweg.

      Historische bomenrij langs Emmaviaduct.

      Over de Oosterhamrikkade. Daar is op het afgebeelde deel wel alle karakter uit verdwenen. Wederom met dank aan de Roeland van der Schaaf en de lokale PvdA.

Recente berichten

Knipoog van de zon tussen wolkenvelden en buitjes, halverwege volgende week ‘warme luchtbel’

Het kwakkelweer van de afgelopen dagen houdt ook komend weekend aan. Wolkenvelden en de zon…

5 uur geleden

Fietser naar ziekenhuis na forse aanrijding op Verlengde Oosterstraat

Op de Verlengde Oosterstraat heeft aan het begin van vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen…

8 uur geleden

Badkat en Guppy krijgen nieuw ontwerp voor zomer in Pioenvijver van kinderen uit Oosterparkwijk

Badkat en Guppy kregen deze vrijdag een nieuw jasje in Oosterparkwijk. Kinderen uit de wijk…

8 uur geleden

Einde De Tapperij dreigt na besluit gemeente Groningen

Café De Tapperij zit in de problemen. De horecazaak aan de Grote Markt heeft van…

10 uur geleden

Basisscholen in de strijd tegen plastic soep

De gemeente Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hielden deze week een…

10 uur geleden

Regenboogbankje in Haren na één dag beklad

Eind juni heeft de gemeente Groningen op verschillende plekken in de stad regenboogbankjes geplaatst, naar…

10 uur geleden