Wat vijf jaar geleden begon als een pilot is tegenwoordig niet meer weg te denken binnen de muren van het CSG Augustinus. Hulpconciërges van de stichting Philadelphia die docenten en medewerkers ondersteunen bij de dagelijkse gang van zaken.
“Vijf jaar geleden waren we op zoek naar een manier om onze mensen die een verstandelijke beperking hebben maatschappelijke ervaring op te laten doen in een echt bedrijf”, vertelt Gert Mathijs Cazemier van Philadelphia. “Een collega van mij was een project tegengekomen waarbij men samenwerkte met een school. We zijn dat hier in Groningen ook op gaan zetten en zijn in contact gekomen met het CSG Augustinus.”
Eén van de mensen die vijf jaar geleden als eerste aan het werk mocht op de middelbare school is Hielke. “Ik kan me herinneren dat ik toen best wel zenuwachtig was”, vertelt hij. “Allemaal onbekende mensen, en een heel groot gebouw.” De werkzaamheden tijdens die eerste dagen beperkten zich tot schoonmaakwerk en koffie zetten. “Maar dat is de afgelopen jaren flink uitgebreid”, vertelt Cazemier. “Ze verhuizen spullen, maken de koffiemachines schoon, voeren kopieerwerkzaamheden uit. Hun takenlijst beslaat nu twee pagina’s. Op de school worden ze daarom gezien als hulpconciërge.”
Op het Augustinus zijn ze blij met de mensen van Philadelphia, waarvan er nu drie op de school rondlopen. “Ja echt super”, zegt Aardrijkskundedocent Jean Louis Coppelle. “Als je iets nodig hebt kun je naar ze toe gaan en het wordt geregeld. Maar ook door de leerlingen worden ze gewaardeerd. Degenen die straks eindexamen gaan doen hebben vrijwel hun hele schoolcarrière contact met hen gehad waardoor er echt een band is ontstaan. Eigenlijk kun je zeggen dat ze gewoon omarmt worden.”
Hielke werkt sinds vorige maand niet meer op het Augustinus. “Nee, ik heb een vast contract aangeboden gekregen”, vertelt hij met een grote glimlach. “Ik werk nu in een autobedrijf in Loppersum.” Ook Cazemier is enthousiast. “Eigenlijk was dat helemaal niet de bedoeling om ze aan een contract te helpen, maar dat dit toch gebeurd is, is natuurlijk geweldig.”