Categorieën: Nieuws

Google in Groningen voor bewustwording van privacy

De privacy op het internet lijkt soms ver te zoeken. Dagelijks worden wij geconfronteerd met hackers en advertenties van dingen die jij interessant vindt. Toch heb je een groot deel in eigen handen zegt Google. 

Om mensen hier bewust van te maken tourt google het hele land door met Privacy Tour caravan, en donderdag waren ze in Groningen op de grote markt. De caravan zal twintig steden aandoen, en iedereen kan langs komen voor advies. Niet alleen de grote steden, maar ook de kleinere steden staat op de planning. Nederland staat tweede op de lijst van landen waar het meest naar privacy wordt gezocht. Dit geeft dus aan dat Nederlandser privacy belangrijk vinden.

Morgen trekt de caravan naar Leeuwarden.

Marcel Drent

Bekijk reacties

  • Haha, hoe ironisch dat het van Google moet komen. Ze verzamelen veel meer data dan je met de privacy instellingen kunt uitzetten. Ook al zet je het uit in de instellingen dan nog kun je niet controleren of er wel of niet wat verzonden wordt.

    Facebook is net zo erg, meld je maar eens aan als bedrijf, developer of Adbedrijf... Kijk hoeveel meer "spionage" opties je hebt en moet je dan nog bedenken hoeveel meer Facebook zelf kan zien. Elke muisklik, toetsklik en beweging van de muis minimaal dat ze tracken.

    Komt al snel doemdenkerig over maar verdiep je eens in web development en advertentie bedrijven en verbaas je in wat voor wereld we leven.

    Alles staat overigens aangesloten op een backbone van welke overheid dan ook. Veel plezier en maar blijven hopen dat we in vrede en democratie blijven leven. Laatste keer dat er zo'n goede "administratie" werd bijgehouden liep het niet goed af voor een bepaalde groep mensen.

    Overigens getikt op Android, dus ik maak me er zelf ook "schuldig" aan ;)

    • Precies, mensen vergeten dat Google op aarde is om geld te verdienen. Als ze willen kunnen ze verzamelde data vernietigen na bijvoorbeeld 1 week. Voorlichting geven aan gebruikers is behoorlijk hypocriet, als ze zelf de sleutel in handen hebben om privacy van die gebruiker te beschermen. Ze buiten hun machtspositie optimaal uit.

      • Ik heb liever niet dat ze mijn data vernietigen. Wat ze met geaggregeerde data doen, zal me worst wezen. Dat is niet herleidbaar naar personen.

      • Akkoord. Maar denk je dat ze in die caravan inzicht geven in hoe ze data al dan niet gebruiken?
        Het zijn leuke jonge, frisse mensen die het doen voorkomen dat ze het beste met je voorhebben. Terwijl het doel van Google is zoveel mogelijk winst maken. Het liefst op een ethische manier, dat denk ik ook wel, maar als het niet-ethisch moet, dan is dat ook goed.

        Ze faciliteren zaken (bedenkelijke Youtube-video's bijvoorbeeld), waarvoor ze geen verantwoordelijkheid willen nemen. Vergelijk het met vliegtuigmaatschappijen die de 'moslim-ban' uitvoerden zoals dat van ze gevraagd werd. Ze hadden ook kunnen zeggen 'nee, dat vinden we ethisch niet verantwoord'. Maar als commerciël bedrijf liggen hun belangen niet bij ethiek, maar bij de almighty dollar.

      • Omdat jij de video's bedenkelijk vindt, betekent het nog niet dat ze ze zonder meer moeten verwijderen. Vrijheid van meningsuiting enzo :p. Google moet zich aan de wet houden en dus ook aan haar eigen voorwaarden. Die moslim-ban is een goed voorbeeld van machtsmisbruik. Vliegtuigmaatschappijen moeten wel meewerken anders mogen ze niet meer landen in de VS.

      • Vrijheid van meningsuiting is inderdaad belangrijk, maar bij faciliteren van IS-video's hebben ze wel degelijk een verantwoordelijkheid.
        Wat Google allemaal weet van mensen, dat is natuurlijk iets ongekends, daar hadden ze zich destijds in de DDR zelfs geen voorstelling van kunnen maken. Je moet ze maar op hun blauwe ogen geloven dat ze verantwoordelijkheid met deze informatie omgaan.

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

4 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden