Webhelp, een bedrijf in de stad, is op de vingers getikt door het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht. Een werkneemster kreeg geen contract toen bleek dat ze zwanger was.
Nadat de vrouw in 2016 melding maakte van zwangerschapsdiscriminatie bij het Discriminatie Meldpunt Groningen is er nu uitspraak gedaan. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het callcenter Webhelp Nederland de vrouw discrimineerde door geen nieuwe overeenkomst met haar aan te gaan en haar geen contract aan te bieden omdat ze in verwachting was.
Een oud-leidinggevende en een ex-collega hebben laten weten dat zwangere vrouwen bij Webhelp geen contract krijgen en uit dienst gaan. De laatste overeenkomst die de vrouw met het bedrijf had liep af tijdens haar zwangerschaps- en bevallingsverlof. Volgens Webhelp heeft de vrouw geen nieuwe overeenkomst gekregen omdat het bedrijf in de zomer minder personeel nodig heeft. “De oud-leidinggevende van de vrouw heeft volgens het Discriminatie Meldpunt Groningen echter verteld dat zij inderdaad op de kandidatenlijst stond voor een Webhelp-contract en is verbaasd dat zij die niet heeft gekregen,” stelt het Meldpunt. Daarnaast getuigde een ex-collega van de vrouw. Zij zei dat collega’s haar adviseerden om haar zwangerschap achter te houden totdat haar jaarcontract was getekend. Het was bekend dat zwangere vrouwen bij Webhelp geen contract krijgen.
Webhelp geeft aan kennis genomen te hebben van de uitspraak. Ze zijn van mening dat ze niet fout zitten: ‘Wij vinden dat we naar eer en geweten hebben gehandeld en hebben voldaan aan onze wettelijke verplichtingen,’ aldus Helna Klompenhouwer van WebHelp. Wat die wettelijke verplichtingen zijn en hoe ze die gaan aanpassen kunnen ze niet zeggen. ‘We hebben het beste gedaan wat we konden.’
Minister Lodewijk Asscher heeft afgelopen maart een Actieplan zwangerschapsdiscriminatie naar de Kamer gestuurd. “Hiermee geeft de minister gehoor aan de oproep van het College voor de Rechten van de Mens om zwangerschapsdiscriminatie structureel aan te pakken. Het actieplan is een belangrijke stap waarmee de overheid erkent dat zwangerschapsdiscriminatie een maatschappelijk probleem is,’’ stelt het Meldpunt Discriminatie Groningen.