Aandacht voor dramatische achteruitgang weidevogels

Dat het slecht gaat met weidevogels is alom bekend. Maar volgens Het Groninger Landschap en een grote groep boeren is de situatie alarmerend. Er moet volgens hen nu iets gebeuren en daarom organiseren zij vandaag de Groninger Weidevogeldag.

“Het is vijf voor twaalf wat betreft de weidevogels. Vooral het aantal broedparen van de grutto is enorm gedaald, in 30 jaar tijd van 6000 naar 1000”, zegt Arjan Hendriks van het Groninger Landschap.

Ook de boeren maken zich ernstige zorgen vertelt Gert-Jan Stoeten die zelf blaarkoppen laat grazen in natuurgebieden. “De boeren hebben zich verenigd in het Collectief Groningen West en doen van alles om de weidevogelstand te verbeteren. We zijn op de goede weg maar zolang in de provincie de de grutto nog achteruit gaat dan zijn wij nog lang niet tevreden”.

Organisaties die betrokken zijn bij het weidevogelbeheer bieden vanmiddag het Groninger Weidevogel Manifest aan tijdens de Weidevogeldag. Gedeputeerde Henk Staghouwer neemt dit manifest, met een oproep dit jaar nog een plan te maken, in ontvangst.