Categorieën: Nieuws

Aandacht voor dramatische achteruitgang weidevogels

Dat het slecht gaat met weidevogels is alom bekend. Maar volgens Het Groninger Landschap en een grote groep boeren is de situatie alarmerend. Er moet volgens hen nu iets gebeuren en daarom organiseren zij vandaag de Groninger Weidevogeldag.

“Het is vijf voor twaalf wat betreft de weidevogels. Vooral het aantal broedparen van de grutto is enorm gedaald, in 30 jaar tijd van 6000 naar 1000”, zegt Arjan Hendriks van het Groninger Landschap.

Ook de boeren maken zich ernstige zorgen vertelt Gert-Jan Stoeten die zelf blaarkoppen laat grazen in natuurgebieden. “De boeren hebben zich verenigd in het Collectief Groningen West en doen van alles om de weidevogelstand te verbeteren. We zijn op de goede weg maar zolang in de provincie de de grutto nog achteruit gaat dan zijn wij nog lang niet tevreden”.

Organisaties die betrokken zijn bij het weidevogelbeheer bieden vanmiddag het Groninger Weidevogel Manifest aan tijdens de Weidevogeldag. Gedeputeerde Henk Staghouwer neemt dit manifest, met een oproep dit jaar nog een plan te maken, in ontvangst.

Erick Bakker

Bekijk reacties

  • "De boeren maken zich ernstig zorgen". Laat me niet lachen. Deze groep boeren die zich zorgen maakt is maar een zeer kleine groep. Laten we geen beeld schetsen dat de boeren in het algemeen bezorgd zijn om de vogelstand. Dat kan ook immers niet, want zij zijn de oorzaak van de alarmerende teruggang van de populaties. Het overgrote deel kan het geen zier schelen en maait ieder jaar weer ten koste van jonge vogels en zelfs jonge reetjes met fris enthousiasme de graspercelen. Mooi weer spelen met enkele boeren die voor geld hun perceel iets later maaien zouden we nu eindelijk moeten doorzien. De cijfers liegen niet!

  • Boeren zijn het meest CDA-stemmers, en dat is nu eenmaal de MINST natuur- en milieuvriendelijke partij (nog een graadje erger dan de VVD). Hoezo goed omgaan met God's schepping???
    De intensieve landbouw is hét grote probleem als het om de bedreiging van weidevogels gaat.
    Ik heb het uiteraard niet over de 'goeie' en biologische boeren!

  • Zolang wij geen fatsoenlijke prijs willen gaan betalen voor ons voedsel en Europa al decennia lang door middel van landbouwsubsidie`s het inkomen van de agrariërs blijft aanvullen, zolang zal de marktwerking , want dat is de oorzaak in landbouwend en veeboerenrijk Nederland/Europa. De gevolgen van de intensieve landbouw en veeteelt, waar het om uitputten van landbouwgronden gaat, ga je echt niet stoppen met een regeltje hier en een regeltje daar.

    Waar in het verleden alle koeien buiten liepen, zijn daar nu lege weilanden voor terug gekomen, weiland welke zo veel en zo vaak als mogelijk gemaaid moeten gaan worden om de melkfabrieken, (een andere naam kun je de 24/7 stalling van koeien binnenshuis toch niet geven) van voldoende voer te voorzien.

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

38 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

2 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden