Categorieën: Nieuws

Stadspartij kritisch over sloop Grunobuurt

Zo’n zeventig woningen in de Grunobuurt zullen binnenkort ten prooi vallen aan de slopershamer.

De woningen zijn gebouwd in de jaren dertig, en zijn eigendom van woningcorporatie Nijestee; ze voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De nieuwbouw die op deze plek moet komen laat echter nog zeker twee jaar op zich wachten. En dat terwijl de woningnood in de Stad hoog is. De Stadspartij vindt deze situatie niet wenselijk en wil dat de sloop wordt uitgesteld. Volgens Amrut Sijbolts van de Stadspartij neemt de druk op de woningmarkt op deze manier alleen maar toe. Op het terrein komt een mix van koop- en huurwoningen die energie-neutraal moeten zijn.

In september zal begonnen worden met de sloop van de panden.

Gert den Toom

Bekijk reacties

  • De woningen zijn weliswaar uit de jaren 30, maar zijn allen eind jaren 70 en begin jaren 80 nog gerenoveerd naar de eisen van deze tijd. Een kennisje van mij, dat heeft gewoond aan de paterswoldseweg en ook heeft moeten verhuizen, begreep niets van de toekomstige sloop. De woningen voldeden nog prima. Per slot van rekening is het een aantrekkelijke grond nabij de binnenstad/hoofdstation met relatief goedkope sociale woningbouw. Het moet dan ook een centenkwestie zijn geweest. Aldus haar woorden.

  • En terwijl je bezig bent met het slepen met vogelkasten nemen de vleermuizen hun intrek.

  • Er staan nu toch prachtige huizen? Straks komen er ongetwijfeld ook zielloze blokken te staan, zoals even verderop. Ik zou echt gaan voor renovatie. De buurt heeft al genoeg karakteristieke huizen verloren.

  • Stadspartij? De enige partij die het gevaar van verdergaande Almerisering van Grunn in ziet. Als de stad je aan het hart gaat, stem de Sijbolts.

    Aangetekend moet worden dat Almere een zeer gunstig ligging heeft. Aan het Markermeer, en vlakbij de historische steden Utrecht en Amsterdam met al hun werkgelegenheid en voorzieningen. En ook niet ver van de veluwe.

    • De stadspartij zegt helemaal niet dat die huizen niet gesloopt moeten worden. Alleen maar dat ze nu nog niet gesloopt moeten worden maar pas over twee jaar.

  • Natuurlijk slopen! Die oude rommel moet je niet laten staan. Het verpaupert snel en dan wordt het gekraakt en krijg je nog veel meer problemen. Direct slopen en zo snel mogelijk nieuwbouw.

    • Tja, dat zijn een stel mooie loze kreten achter elkaar. Zoals Henk terecht aangeeft is verpaupering een keuze. Voorts kan er niet gekraakt worden als er nog gewoon huurders in de panden zitten, en ook je laatste zin is een losse flodder. 'Zo snel mogelijk nieuwbouw' zit er kennelijk niet in, en derhalve heeft de Stadspartij een zeer valide punt. Twee jaar lang een kale vlakte langs een van de hoofdwegen naar de stad is niet alleen vanuit esthetisch, maar ook vanuit sociaal-economisch oogpunt - er is een schreeuwend gebrek aan betaalbare woningen - uiterst bedenkelijk. Er zijn dus drie opties:

      1) De sloop heroverwegen en de - allerminst lelijke - buurt opknappen;

      2) De sloop uitstellen en de woningen provisorisch opknappen (maar géén antikraak, want dat is funest voor de leefbaarheid en het aanzicht van de buurt);

      3) De nieuwbouw zo spoedig mogelijk laten beginnen, eventueel met behoud van enkele oude elementen.

      • De woningen zijn inderdaad ergens in de jaren 70/80 gerenoveerd, maar, naar ik begrepen heb, stond het fenomeen 'spouwmuurisolatie' destijds in de kinderschoenen. Met name daar ging het mis: de woningen ventileren niet goed met als gevolg vocht en schimmel. Een aantal bewoners is met gezondheidsklachten vertrokken. De spouwmuurisolatie weer verwijderen, is eigenlijk niet te doen. En ondanks die 'isolatie', zijn de stookkosten hoog. Kortom, de woningen voldoen niet meer aan de minimale wooneisen. Dat is tenminste (een deel van) het verhaal van Nijestee.

  • Kozijnen demonteren om hierna de veelal gespoten spouwmuurisolatie verwijderen? Het is wat meerdere mensen aangeven, verkrotten is een keuzen, evenals goed renoveren. Zielloze betonnen tumoren met kijkgaten in hoge en lage uitvoering, zie je de laatste paar jaar overall in deze stad verrijzen. Er zijn zelfs lieden welke het architectuur durven te noemen, ik vind persoonlijk gevelartiesten een betere benamig.

    Sinds ik recent de stadsbouwmeester Jeroen van Willigen heb horen spreken hoe hij tegen het hedendaagse bouwen in de stad aankijkt, ben ik bang dat het bouwen van zielloze hoge en lage betonnen tumoren nog lang niet stopt, tenzij wij hen stoppen.

    Waarom niet renoveren en deels vervangen door woningbouw wat daadwerkelijk in deze wijken past en dat niet volgens gevelartiesten als Jeroen van Willigen van bureau de Blote Kont, maar in samenspraak met (echte) architecten en bewonersorganisaties

Recente berichten

Grijs weekend op komst tijdens intocht Sinterklaas

Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…

3 uur geleden

Groninger Museum wint Museumkids Award

Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…

4 uur geleden

Tijdelijk fietspad op plek ‘gouden tunneltje’ vanwege nieuwe afsluiting

Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…

5 uur geleden

Wat vind jij van het Forum? | OOG Panel

Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…

6 uur geleden

FC Groningen speelt gelijk tegen FC Köln

FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…

9 uur geleden

Groningen zakt van goud naar brons op ranglijst gezondste stad

"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…

10 uur geleden