Categorieën: Nieuws

VVD: speciale wet voor aardbevingsgebied

Voorzitter Mirjam Wulfse van de VVD Statenfractie heeft premier Mark Rutte gevraagd om een speciale wet voor het aardbevingsgebied.

Deze wet, de Lex Specialis, moet ervoor zorgen dat de provincie en niet het rijk de aangewezen bestuurslaag is om de problematiek rond de aardbevingen aan te pakken. Volgens de VVD in Groningen is een speciale wet nodig, om het vertrouwen en het rechtszekerheidsgevoel van de inwoners te herstellen. De partij heeft Rutte ook gevraagd om het opheffen van onnodige beperkingen, waardoor momenteel alle nieuwbouw in de provincie op slot zit.

De crisis biedt volgens de VVD ook kansen, door bijvoorbeeld vergroening versneld door te voeren, de energietransitie van gas naar waterstof te stimuleren, energieneutraal en aardbevingsveilig te gaan bouwen en de Groninger economie flexibeler te maken.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Van mij mag er een Groningen-wet komen, waarin GS en PS van Groningen de regie hebben en niet de Nationaal Coördinator Groningen. Geen bewindvoerder, waardoor de provinciale democratie op sterk water wordt gezet.

    Minister Henk Kamp en premier Mark Rutte zijn mij te lovend over Hans Alders. Is hij een zetbaas van het ministerie van Economische Zaken?

    Die Groningen-wet is aardig als juridische onderbouwing, maar het geld voor de provincie Groningen moet uit "Den Haag" komen. Door middel van een brede doeluitkering voor integraal - en flankerend beleid. Inclusief Veiligheidsbeleid, Ontwikkeling Duurzaamheid en Sociaal-economische Ontwikkeling.

  • Hypocrisie ten top van de VVD.
    Wie hart voor de aardbevingsproblematiek van deze provincie heeft, moet bij de eerstvolgende verkiezingen vooral níet op deze partij stemmen.

  • Huidige wetgeving biedt voldoende mogelijkheden maar moet wel gehandhaafd worden. Nieuwe speciale wet en status apparte van Groningen moeten we koste wat het kost voorkomen. Dit zal zeer nadelig uitpakken voor rechtszekerheid van burgers en lokale overheden buitenspel zetten.

  • De Deltawet uit 1958 ging uit van de uitvoering van de Deltawerken door een rijksdienst, te weten de Deltadienst.

    Regionale beheerders hielden toezicht op de uitvoering.

    Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Deltawet_(1958)

    De Groningen-wet dient de regie te leggen bij de provincie Groningen. Geen rijksdienst, maar een provinciale dienst. Met in de hoofdrol: de Commissaris van de Koning (als bestuursorgaan) en PS en GS van Groningen (tevens bestuursorganen).

    Ergo: geen centralisme vanuit Den Haag. Wel financiering vanuit Den Haag, omdat de provincie Groningen een gaskolonie of wingewest van en voor Nederland is geweest.

Recente berichten

Politie zoekt verdachten die wegrenden van bewusteloze man in Poelestraat

De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…

5 uur geleden

Straatboer brengt ‘vergroende huurders’ uit dank bloembollen voor kerst

Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…

5 uur geleden

Maandag later af en toe zon, kerstdagen bewolkt en grijs

De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…

7 uur geleden

Drie aanhoudingen na mishandeling bij kroeg Gelkingestraat

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…

9 uur geleden

Donar wint en laat een goede indruk achter

Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…

11 uur geleden

Scooterbestuurder gewond na aanrijding op kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat

Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…

11 uur geleden