Exoten in de stad zorgen steeds vaker voor problemen. Planten als de Siberische berenklauw en de grote waternavel groeien zo snel en verspreiden zich zo ongecontroleerd dat de gemeente gaat ingrijpen. Stadsecoloog Klaas van Nierop vindt dat de twee planten snel moeten worden aangepakt.
“Als je de Siberische berenklauw gewoon maait dan verspreiden de zaden, dat kunnen 100.000 per plant zijn, zich via de maaimachine, zoals hier langs de Driebondsweg over een groot gebied. Daarom wordt er geëxperimenteerd met beheer door schapen, varkens of geiten”, zegt van Nierop.
In de sluis bij de Eelderbrug in de Zuiderhaven wijst hij een drijvende plak grote waternavel aan. “Kijk, vorige week zag ik hier een paar kleine stukjes drijven. Nu de temperatuur van het water oploopt groeit dit plantje explosief. De verschillende beheerders zoals de provincie, de gemeente en het waterschap houden de groei goed in de gaten. Dat is echt nodig want anders groeien onze watergangen snel dicht”, vervolgt hij.
Naast exoten binnen de flora zijn er ook dieren die hier van oorsprong niet thuis horen. Een paar voorbeelden zijn de muskusrat, de rivierkreeft, de halsbandparkiet en de nijlgans. Deze soorten geven vooralsnog nog niet veel overlast in de stad.
De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bekijk reacties
Wat ik zelf in de praktjk vooral zie is dat in de drang naar het "wegwerken" van de Bereklauw, daar vooral de inlandse soort, die te herkennen is aan zijn hoogte van ongeveer twee meter, genadeloos wordt uitgemoord. En dat is jammer!
ook een veel voorkomende exoot is is het aziatische lieveheersbeestje, die de 'gewone' verdringt. vooral in de binnenstad komt de Aziaat veel voor.