Het college van B&W heeft een nieuw erfgoedbeleid vastgesteld. Centraal staat hoe het cultuurerfgoed kan bijdragen aan de leefbaarheid van de stad.
De nieuwe erfgoednota gaat vergezeld van een lijst met ruim 60 concrete actiepunten, deze variëren van het energiezuinig maken van het erfgoed tot het beter benutten van de economische inzet van de panden. Uit een vorig jaar gehouden enquête onder Stadjers bleek een groot maatschappelijk draagvlak voor erfgoed én voor de verbreding van monumentenzorg en archeologie naar gemeentebreed erfgoedbeleid.
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is enthousiast over het nieuwe beleid, hij hoopt ook dat deze plannen Stadjers motiveren om cultuurhistorische objecten in hun buurt meer te koesteren. Van der Schaaf hoopt dat dit bijdraagt aan het behouden van het stadsgezicht.
Het meest urgente actiepunt is een gemeentebrede inventarisatie en waardering van cultuurhistorische objecten en gebieden in de stad. Het rijk vraagt hierom en dit is des te meer nodig vanwege de aardbevingsproblematiek, om te voorkomen dat waardevol erfgoed te gemakkelijk wordt gesloopt of te grondig wordt vernieuwd.
Voor deze plannen is extra geld nodig, de gemeente wil in 2018 en 2019 een extra budget vrijmaken voor het nieuwe erfgoedbeleid.