De Groninger Studentenbond vindt het controleren van reisgegevens om adresfraude te bestrijden onaanvaardbaar.
Vandaag werd bekend dat Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, de reisgegevens van tientallen studenten heeft doorgegeven aan het ministerie van Onderwijs. Het bedrijf deed dit op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, de DUO. Die onderzoekt of studenten frauderen met hun studiebeurs door verkeerde adresinformatie op te geven. Zo kunnen studenten bijvoorbeeld een beurs krijgen voor uitwonenden terwijl ze nog bij hun ouders wonen.
Volgens de DUO is er met de fraude veel gemeenschapsgeld gemoeit en valt deze manier van fraudecontrole binnen de regels van de wet.
Na de Fietsersbond uit ook het Platform Gerrit Krolbrug, samen met een aantal bewonersorganisaties, grote…
De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Bekijk reacties
er zal vast wel een advocaat zijn met een verklaring voor de achterhoedepositie van de studenten..
Waarom onaanvaardbaar, het is overheidsgeld waarmee door veel studenten gefraudeerd wordt. Er wonen veel studenten thuis die ergens anders een postadres hebben. En dan wel een hogere bedrag ontvangen. Gewoon aanpakken die fraudeurs
In deze tijd waarbij alle privacy verdwijnt, men weet alles van je via de smartfoon klaptop.
Jullie hebben toch niks te verbergen? Alleen een crimineel kan er op tegen zijn, dus studenten niet aanstellen, je klaagt je telefoon toch ook niet aan? Fraudeurs moet je altijd keihard aanpakken anders zit je later met de gebakken stoofperen.
En ondertussen gebruik blijven maken van alle privacy schendende social media tools...
Hopelijk mag DUO dit blijven doen en groeit er een nieuwe generatie op dat zich bewust is van wat privacy betekend.
Als je fraudeert heb je privacy nodig.
Het is de schuld van de politiek dat studenten frauderen???? Dat deden ze ook al voor het leenstelsel. Met de zelfde redenering kun je diefstal goedpraten. Beter jatten dan lenen. Beroof je grootmoeder maar leen niet! Die GSB'er is van het padje af. Duo vraagt alleen gegevens op als er een vermoeden van fraude is. Dat is ook een taak van Duo. Zorgen dat de studiefinanciering terecht wordt uitgekeerd.
Onze zorgen gaan uit naar het ongecontroleerd uitwisselen van reisgegevens. Het gaat namelijk om persoonlijke gegevens waarvan de bescherming wettelijk geregeld is en waarvan het verder verspreiden zodoende door het justitieel apparaat moet worden beoordeeld. Aangezien dat dus vaak genoeg niet is gebeurd schept DUO een precedent om onder het mom van criminaliteitsbestrijding de privacy van (duizenden) studenten te schenden. Het verschil tussen thuis- en uitwonend is met de invoering van het leenstelsel verdwenen dus allicht neemt de fraude in de loop van de komende jaren af. Wat tenslotte de politiek betreft: naast decennia aan maatregelen die de financiële positie van studenten verzwakken blijkt de overheid er een gebrekkige controle op na te houden. Die twee factoren lonen het blijkbaar inderdaad om te gaan frauderen. Zoals ik in het interview duidelijk stel moeten fraudeurs zeker ook worden aangepakt en ik heb aan hen ook de oproep gedaan om zich te melden. Goedpraten doe ik het dus zeker niet maar ik wijs slechts op een onbedoeld gevolg van politieke besluiten!
Big Brother in de praktijk ..en men is hier ook nog verbaast over ?