De Rijksuniversiteit wil dat pensioenfonds ABP niet langer investeert in fossiele bedrijven en de tabaksindustrie. Dat meldt de Universiteitskrant.
Het bestuur van de RUG heeft het pensioenfonds een brief gestuurd over de kwestie, op verzoek van studentenpartij Lijst Sterk. Die wilde dat de universiteit zich uitspreekt tegen investeringen in fossiele energiebedrijven. Volgens Lijst Sterk investeert het pensioenfonds ABP jaarlijks ongeveer 33 miljard euro in fossiele bedrijven, zoals Shell en ExxonMobil. De universiteit doet zelf veel onderzoek samen met de fossiele industrie, onder meer via de Energy Academy.
De RUG wil verder dat het pensioenfonds stopt met investeringen in de tabaksindustrie. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG had dat eerder al gezegd. Volgens Aartsen sterven jaarlijks 20 duizend mensen in ons land door roken.
Verschillende ramen van het appartementencomplex aan de Oosterhamriklaan zijn gesprongen en het gebouw ligt er…
In en rond de binnenstad zijn zaterdag meerdere winkeldieven aangehouden. Dat meldt nieuwsfotograaf Patrick Wind…
Hoe de wind ook waait, korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug zal er niet van kunnen profiteren.…
In een speeltuin aan de Jensemaheerd in de wijk Beijum heeft afgelopen donderdag 31 oktober…
Bij een verkeersongeluk zaterdagmiddag op het Gedempte Zuiderdiep is de bestuurder van taxibusje op een…
De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen naar aanleiding van verschillende signalen…
Bekijk reacties
die 20.000 doden zijn toch juist goed voor het pensioenfonds?
En Erik van Muiswinkel wil dat het RUG niet nog meer gaat investeren in China, althans dat zou deze als extreem link(s) persoon nu toch zo langzamerhand al wel van de daken hebben moeten schreeuwen.... Iets met mensenrechten enzo, was destijds voor hem wel aanleiding om te eisen dat Nederland niet aan de OS van China zou gaan deelnemen.
De studenten en de RUG hebben ongelijk vwb fossiele bedrijven.
Fossiele bedrijven zijn belangrijk
- omdat ze nog een groot deel van de energie leveren, in Nederland 93% wereldwijd ca 75%
- omdat ze een groot deel van de CO2 uitstoot veroorzaken
Daarom moet de maatschappij hen dwingen om hun verdiebpnvermogen te benutten om CO2 uit de lucht te halen. Centrales met verplichte CCS2. Circulaire teelt voor bio-brandstof bijvoorbeeld in Noord Afrika.
Het klimaat probleem is al zo ver doorgeschoten, ook door ons aardgas, dat we CO2 negatief moeten worden, en dat moet gebeuren met het verdienvermogen van de fossiele belanden, anders gaan huishoudens dat betalen.
De huidige SDE subsidie regeling gaat er al voor zorgen dat huishoudens straks €200 per maand extra gaan betalen aan bedrijven, alleen voor overbodige subsidie. Dor alle centrales verplicht CCS2 te laten toepassen, wordt stroom een beetje duurder, maar vervalt bijna alle SDE subsidie