De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over de waterstand in de vijvers van het Sterrebos en de gracht rondom de Van Mesdagkliniek. Volgens de P v/d D lijkt de waterstand nog nooit zo laag te zijn geweest.
De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W. “De lage waterstand baart ons zorgen. Net als verscheidene buurtbewoners vrezen wij ook voor de aanwezige flora en fauna in het gebied die van het water afhankelijk zijn en vragen het college actie te ondernemen”, aldus gemeenteraadslid Gerjan Kelder.
Volgens de P v/d D geeft de gemeente de schuld aan de droogte in de maand juli terwijl het KNMI spreekt over een extreem natte maand juli. Kelder vervolgt: “Dit is een opvallende tegenstelling. Het kan volgens ons niet zo zijn dat het overal in de gemeente extreem nat is geweest alleen niet in de omgeving van het Sterrebos”.
Na gesprekken met het waterschap Hunze en Aa’s komt Kelder tot de conclusie dat het probleem is ontstaan bij de sloop van de rijksgebouwen aan de Kemkersberg: “Bij de verwijdering van de fundering van deze gebouwen is mogelijk de leemlaag niet goed afgedicht waardoor er een lek is ontstaan. Wij vragen het college of dit vermoeden juist is en zo ja, hoe het college gaat handelen om dit lek te dichten”.
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Sinds maandagmiddag is er een medische drone van tweeënhalf meter te bewonderen in het UMCG.…
Op een boerenveld in Noordlaren vond afgelopen zaterdag de eerste editie van de ‘Spooky Nights…
Bij knooppunt Euvelgunne vinden dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht afsluitingen plaats voor verkeer vanaf de zuidelijke…
Bekijk reacties
Het vermoeden dat de keileem laag aan getast is, zal ook met de aanleg van de Zuidelijke Ringweg zich voordoen.
Mijn ervaring die ik in Amsterdam en ook bij Schiphol en de HSL heb ervaren.
Bij het trekken van de oude palen instonden er gaten in de water dichte laag en kwam een bedrijf uit Duitsland om het aan te tonen waar deze laag aan getast was of waar ontbrak.
Bij de aanleg van de tunnel die in open ontgraving zou plaats vinden moest het geheel onder water ontgraven worden en kwamen de kosten voor rekening van het project en van RWS/ministerie V&W nu I&M.
Bij het Rijksmuseum moesten we de waterstand dagelijks in de gaten houden en moest er extra water toe gevoerd worden om de waterstand + 5 /- 5 cm te houden.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Dit klinkt als een probleem met een stevig prijskaartje. En waarvoor de NAM dit keer niet aansprakelijk gesteld kan worden.
Dus reken er maar op dat B&W de leemlaag-oorzaak tot het bittere eind zal negeren c.q. ontkennen. Net zolang tot de nieuwe bebouwing er staat en dan is het 'helaas' niet meer mogelijk om de leemlaag nog te herstellen.
Openbaar bestuur anno 2017. Het is geweldig hier.
Geachte lezers en mensen omgeving DUO,
Het vermoeden bestaat inderdaad dat door de sloop of nieuwbouw de water afdichtende laag verbroken is .
Mijn ervaring bij het Rijksmuseum Amsterdam was en daar moesten we de waterstand dagelijks controleren en +5 / - 5 cm dan moest er water in de grond ingebracht worden. Bij het trekken van palen en damwanden wordt die laag stuk getrokken.
Dit kan met aanleg van DUO/Belastingdienst geschied zijn maar ook met de sloop. In Amsterdam moesten de houten funderingspalen en betonpalen allen blijven staan om geen perforatie van de afsluitende laag te krijgen.Tevens bij de Hoge Snel Lijn (HSL) werd het project gewijzigd in plaats van droge ontgraving in onderwater ontgraving en dat zal ook bij de aanleg tunnel Zuidelijke Ringweg kunnen gebeuren daar die voor 3/4 in water komt te liggen.
Een te lage waterstand in het Sterrebos betekend ook dat de bomen op een gegeven moment droog komen te staan en dat zou een ramp zijn. Ze moeten dus een waterbrug gaan aanleggen vanuit een naastgelegen waterbron die niet leegloopt.
Als het al niet de gemeente is die gaat tijdrekken en moeilijk doen is het wel de verzekeraar van de gemeente of het project.
Ik kan mij de discussie nog wel herinneren of het Sterrebos geen schade zou gaan ondervinden van de nieuwbouw van het belastingkantoor. De waterstand in het Sterrebos kon hierdoor lager komen te staan, met alle schadelijke gevolgen van dien. Nu lijkt deze zorg dus toch gegrond te zijn geweest.
We moeten zuinig zijn op dit uniek stukje eeuwen oude bos uit 1765 (!). Je kan er (voor een stad) bijzondere dieren tegen komen zoals eekhoorns, spechten, uilen, sperwer, havikken, ijsvogel, etc..Ook zijn er vele stinseplanten en zeer oude bomen te vinden. Het Sterrebos is een gemeentelijk monument dat we moeten koesteren en waar we, voor haar behoud, ons moeten blijven inzetten.
De gebouwen aan de Kempkensberg zijn in 2013 gesloopt. Waarom is er dan nu een probleem en niet in 2014 en 2015 en 2016? Wat de PvdD zegt moet je per definitie met een grote zak zout nemen.
Misschien omdat een probleem tijd nodig heeft om zich tot probleem te ontwikkelen en zichtbaar te worden?
Toen men met op 22 juli 1959 bij Slochteren met de gaswinning startte, begonnen de aardbevingen niet direct de dag erna. Het heeft geruime tijd geduurd voordat de gevolgen daarvan merkbaar werden. Of moeten we dat ook aan de PvdD toeschrijven?
@Marc: In plaats van de PvdD te betichten van het verkopen van onzin zou je zelf eens in de spiegel moeten kijken. Het kan namelijk heel goed dat de gevolgen van het doorbreken van een laag keileem pas na een paar jaar zichtbaar worden. De geologie van grondlagen is niet hetzelfde als die van je gootsteen afvoer.
Wie weet wat ons door de bouw van de parkeergarage onder HET MONSTRUM nog te wachten staat.
De diepe ingraving voor de betonbakken gaat desastreuze gevolgen hebben voor de oude bomen eromheen. Het onderzoek naar de veiligheid van de tunnel zal ondermeer als uitkomst hebben dat normale vluchtstroken eigenlijk toch wel gewenst zijn. Nog meer gegraaf, gekap en afsterving door verdroging dus.
Dat hele stadsbestuur in mijn stad is een ramp! Op alle beleidsterreinen.