Op de Grote Markt wordt maandag nog druk gewerkt aan de opbouw van de zomerkermis. De kermis gaat dinsdag om 12.00 uur los en duurt tot en met maandag 28 augustus.
Op die dag wordt Groningens Ontzet oftewel Bommen Berend gevierd. Op 28 augustus 1672 wisten de Groningers onder leiding van legerleider Carl von Rabenhaupt de belegering van de stad door de bisschop van Münster te beëindigen.
Op de Grote Markt staan zo’n 25 attracties en kramen, waaronder de rupsbaan, botsauto’s, de Breakdance, de Snowjet en de hoge No Limit.
Het Martini Ziekenhuis en Procap uit de gemeente Groningen zijn verkozen tot de beste Groene…
Verkenner Peter den Oudsten (PvdA) heeft Maarten Ruys gevraagd als tweede verkenner in de zoektocht…
Festival Swingin' Groningen dreigt na ruim dertig jaar te verdwijnen. Uit de cultuurnota blijkt dat…
Dinsdagochtend gingen de Promotiedagen in Martiniplaza weer van start. Hier komen ondernemers uit het noorden…
Een 22-jarige man uit Groningen wordt verdacht van ernstige mishandeling en poging tot doodslag van…
De Groningse afdelingen van de JOVD en de Jonge Socialisten zijn het politiek gezien op…
Bekijk reacties
Ben je eindelijk goed en wel van die bisschop af, komen deze herriemakers je stad overnemen.
Nou ja, Berend en zijn collega Max van Beieren (de Keurvorst van Keulen, die altijd lijkt te worden vergeten als het over het beleg van Groningen gaat), trokken uiteindelijk zelf af.
Waarschijnlijk omdat de drie weken durende beschietingen geen zichtbaar effect leken te hebben. Groningen had metershoge aarden wallen die goed bestand bleken te zijn tegen aanhoudend kanonvuur. Een bres, zoals in stenen forten, kon er niet in geschoten worden.
De Groningers bleven ook maar terugschieten. Naar verluidt waren Berend en Max ruim éénderde van hun troepen kwijt aan geweld, ziekte en desertie. En misschien aan de Groote Griet, hoewel nergens is vermeld wat voor kanon dat wel niet moet zijn geweest als hij vanaf de Grote Markt de zes kilometer verderop gelegen Harener Toren kon raken... (iets met boerenkool)
En omdat Berend en Max de toegangswegen van en naar Groningen maar niet geblokkeerd kregen. Met enige regelmaat werden over het Reitdiep versterkingen aangevoerd, waaronder "enckele Fransche halve cartouwen". (Dat zijn behoorlijk grote stukken geschut). Groningen kon zijn getroffen stukken dus vervangen, Berend en Max konden dat niet.
En omdat na drie weken de Fransen natte voeten kregen voor de Hollandse Waterlinie en geen steek meer verder kwamen. (En blijkbaar wat 'halve cartouwen' kwijt waren geraakt...). Het schoot dus bepaald niet op met de verovering van Nederland.
En wat ook wel mee zal hebben gespeeld, is dat van het beloofde goud van de Engelsen en Fransen, maar weinig werd betaald... die verrekte Berend trapte er dus al voor de derde keer in. Van de eerste twee toegezegde betalingen (door de Engelsen) kwam ook al niets terecht.
Wanneer gaan we het feest hernoemen trouwens? Het Feest Von Rabenhaupt? Wie noemt er nou een feest naar zijn vijand. Belachelijk!
Welke zomer?