Huurders zijn in de gemeente Groningen per vierkante meter woonruimte 11 euro kwijt. Daarmee staat Groningen op de derde plek van ons land. Dit melden makelaarsvereniging NVM en vastgoedbeheerder VGM NL.
Amsterdammers betalen 18 euro en Utrechters 12 euro per vierkante meter. Het betreft woningen in de vrije sector, met een huur van meer dan 710 euro per maand.
Huurders zijn volgens NVM en VGM NL bereid om meer te betalen voor steeds kleinere woningen, door de aanhoudende krapte op de huurmarkt. De doorstroming wordt echter belemmerd doordat huurders heel moeilijk een hypotheek kunnen krijgen.
Wie van de twee komende weekenddagen de standen op de thermometer naast elkaar legt, denkt…
PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond in Amsterdam met 5-1 verloren van OS Lusitanos. (meer…)
Beginnende schrijvers in Groningen kunnen zich tot volgende week zondag aanmelden voor het LetterenStipendium 2025.…
De zuidelijke ringweg is komend weekend afgesloten tussen het Julianaplein en de Europaweg voor verkeer…
Hoewel er nog een beroepszaak loopt bij de rechtbank, wil het college hoe dan ook…
De speeltuin aan de Prinsesseweg en de kleinere speelplekken aan de J.W. Frisostraat en de…
Bekijk reacties
Telt men darbij alle vierkante meters mee, dus ook die van gangen, overloop, wc's, douches, bergruimte; of gaat het alleen om de woonvierkante meters (woonkamer, slaapkamers, keuken?
Hoge huren dankzij de ombouw tot studios van gewone huur woningen.......
Waardoor een enorme krapte ontstaat in dit soort woningen
Wordt het niet tijd om een grote campus voor studenten te bouwen ( containers) zodat er geen woningen worden opgedeeld en huisjesmelkers hun slag kunnen slaan ten koste van woningzoekenden
Dat komt omdat de woningcorporaties veel huizen voor studenten bouwen en hoge huren vragen waardoor de huurprijzen explosief stijgen corporaties moeten bouwen voor lagere inkomens en niet bemoeien met randzaken die moet je aan de markt overlaten dan krijg je een betere balans.
Studentenstudio's worden in dit onderzoek niet meegenomen. Die zitten onder de huursubsidiegrens. Sociale woningbouw heeft er ook al niks mee te maken, het gaat om vrije sector huur. De huurproblematiek wordt veroorzaakt door de koopmarkt. Het interessanter om voor verkoop te bouwen. In feite moet je in Nederland wel kopen zou gauw je niet meer in de sociale huursector terecht kan. Vrije sector huur is te duur of van beroerde kwaliteit. Aan de Melisseweg zijn nu een aantal betaalbare huurwoningen gebouwd (onder de €1000). Dat zou meer moeten gebeuren. De reden dat het daar wel kon is waarschijnlijk omdat het een B-locatie is op een industrieterrein/kantoren en scholenbuurt. Juist omdat het aan de markt wordt overgelaten worden er weinig huizen voor vrije sector huur gebouwd. De markt wil namelijk binnen 14 tot 16 jaar zijn investering terugverdiend hebben om een fatsoenlijk rendement te kunnen halen. Daarnaast kan de markt geen hypotheekrenteaftrek krijgen. Huizenkopers gaan een hypotheek aan voor 30 jaar en kunnen de hypotheekrente aftrekken. Zij zijn dus financieel in het voordeel als het om verwerven van kavels gaat. Dit maakt het voor de investeringen in verhuur niet mogelijk nog een goed rendement te halen en dus komt de financiering niet rond.
Corporaties kunnen zich prima met studentenwoningen bezig houden. Het is sociale huur en het ontlast de wijken. Op het moment is het ook voor projectontwikkelaars interessant om voor jongeren te bouwen. Corporaties hoeven dan niet zelf de gebouwen te bekostigen, maar zorgen alleen voor de exploitatie (verhuur).
Tuurlijk heeft de Sociale woningbouw ermee te maken. Ze hebben de sociale huursector volledig uitgekleed en andere regels, waardoor velen niet meer welkom zijn op die sociale woningmarkt. Of het geduld qua wachttijd niet meer kunnen opbrengen. Daardoor ontstaat deze druk op de vrije huursector en de koopmarkt. Dit drijft de prijzen alsmaar verder omhoog. Voor velen is dit zelfs een moetje. Terwijl ze dit niet eens kunnen behappen. En later voor financiële problemen gaat zorgen. Ook het toelaten van zoveel mogelijk studenten, waardoor heel veel papa's uit het rijke westen een woning kopen voor hun zoon of dochter, waardoor deze druk ook wordt veroorzaakt.
Voorziet binnen een paar jaar enorme problemen in Nederland. Als de ECB straks stopt met het opkopen van obligaties en schulden, stijgt de rente weer. Zakt de woningmarkt in, waardoor velen onder water komen te staan. De werkloosheid zal weer enorm toenemen etc etc..Nederland bevind zich slechts in kunstgrepen wat de economie aanjaagt en onze regering waarschuwt niet!
Verhuur jij soms zelf studio`s? De private sector gaat het erg moeilijk krijgen nu telkens meer woningcorporaties woningen en/of studio`s voor jongeren (lees studenten) zijn gaan bouwen en/of nog (willen) gaan bouwen. Als dit in de nabije toekomst gaat leiden tot verlaging/afschaffing van de huurtoeslag voor dit soort woningen, ga je zien dat de private huisjesmelkers het moeilijk tot erg moeilijk gaat krijgen waarbij ik het zie gebeuren dat er zelf openbare verkopen van eigenaren van dit soort huizen zullen gaan plaatsvinden. Ik zou zeggen, doe net als er in mijn nabije omgeving al enkelen hebben gedaan, verkoop je nu nog renderende eensgezinswoningen welke zijn onttrokken aan de sociale verhuur en neem eventueel je verlies nu dit nog vrijwillig kan. Mede dankzij de private verhuurders en verhuurbedrijven, kent deze stad woningnood en zijn complete woonwijken veranderd in desolate gebieden, welke meer dan overlastgevend zijn gebleken voor hen welke niet kunnen verhuizen, daar er te weinig sociale huurwoningen zijn.
By the way en voor de time being, doe als private verhuurder ook eens iets aan het onderhoud van de studentenhuis gewijzigde eensgezinswoningen en de directe omgeving, ook waar het om tuinonderhoud e.d. gaat.
Rechtse tokkies .. Marc en Middenweg
Dit zijn geen Groningers. Speculatie op sociale huurwoningen voor de onderkant. En een bedrag van 1000,= noemen als betaalbaar alsof het de normaalste zaak van de wereld is in Groningen.
Begrijpend lezen valt je kennelijk eg moeilijk Henk.
Moet eerlijk bekennen, dat ik het meermaals heb moeten lezen om te begrijpen, wat je daadwerkelijk schreef. Dat is mijn interpretatie toch een onjuiste gebleken. Schrijf wat duidelijker zou ik zeggen. Teveel geschreven naar je eigen ik is mijn vermoeden.