Het overlijden van de militairen Kevin Roggeveld uit Groningen en Henry Hoving uit Winschoten had kunnen worden voorkomen. Bovendien schoot de medische zorg tekort. Dat meldt het Onderzoeksbureau voor de Veiligheid.
De mortiergranaat die in de zomer van vorig jaar bij een oefening in Mali tijdens het afschieten ontplofte, was afkomstig uit een partij ondeugdelijke granaten. Die kostte de 24-jarige Roggeveld en de 29-jarige Hoving het leven. Volgens de militaire vakbond VBM zou het ongeluk niet gebeurd zijn als defensie de veiligheidsprocedures had nageleefd.
De granaten, afkomstig uit Bulgarije, hadden moeten worden afgekeurd omdat ze onveilig waren. De VBM zegt dat defensie het rapport van een keurmeester in een la heeft gestopt en verder niets heeft gedaan.
Minister Hennis zegt dat het de plicht van Defensie is om herhaling te voorkomen.
Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…
Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…
Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…
Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…
"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…
Bekijk reacties
Alexander Pechtold van D66 liet in een verklaring weten: "naar aanleiding van dit ongeluk willen wij militairen niet meer laten oefenen met echte granaten. Naast Pang Pang moeten de militairen nu ook maar gewoon Boem Boem roepen", aldus de D66 leider. "Dat is ook nog eens goedkoper dan het kopen van munitie uit voormalig oostblok landen" liet hij weten.