Hoge kosten voor tijdelijk onderdak, veel slapeloze nachten en soms zelfs buiten slapen. Deze problemen ondervinden nieuwe internationale studenten in Groningen steeds vaker.
Jarenlang heeft de Groninger Rijksuniversiteit geprobeerd de stad meer op de kaart te zetten bij internationale studenten. De afgelopen aantal jaar plukt de RUG hier haar vruchten van. Het aantal internationals stijgt gestaag. Onze stad en universiteit zijn steeds populairder bij de buitenlandse student. Helaas komen veel van deze studenten uit landen waar de onderwijsinstelling woonruimte faciliteert, in Nederland is dit niet het geval. Daarom is het erg moeizaam en zwaar voor de buitenlandse student om aan fatsoenlijke woonruimte te komen.
Veel internationals zijn niet bekend in onze stad, de connecties om leuke kamers te krijgen zijn er niet. Tevens is de mogelijkheid om terug te vallen op de ouders ook niet aanwezig. Vanaf dag één staan ze er meestal alleen voor, daarom ontstaat er veel rumoerigheid onder de internationale gemeenschap. De international geeft aan dat zij van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool een actievere houding verwachten. Een uit het buitenland afkomstige student moet bijgestaan worden door de onderwijsinstellingen om zo sneller aan een kamer te komen. Tevens schijnt er een te grote voorkeur te zijn voor Nederlandse studenten bij menig verhuurder. Veel aanbiedingen op social media voeren de disclaimer ‘Enkel Nederlandstalige studenten’, dit zou de international teveel verdringen.
De Rijksuniversiteit Groningen heeft aangegeven bekend te zijn met de problemen van huisvesting voor buitenlandse studenten. De RUG zal de komende tijd onderzoeken om hoeveel studenten het gaat en wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.