Hoge kosten voor tijdelijk onderdak, veel slapeloze nachten en soms zelfs buiten slapen. Deze problemen ondervinden nieuwe internationale studenten in Groningen steeds vaker.
Jarenlang heeft de Groninger Rijksuniversiteit geprobeerd de stad meer op de kaart te zetten bij internationale studenten. De afgelopen aantal jaar plukt de RUG hier haar vruchten van. Het aantal internationals stijgt gestaag. Onze stad en universiteit zijn steeds populairder bij de buitenlandse student. Helaas komen veel van deze studenten uit landen waar de onderwijsinstelling woonruimte faciliteert, in Nederland is dit niet het geval. Daarom is het erg moeizaam en zwaar voor de buitenlandse student om aan fatsoenlijke woonruimte te komen.
Veel internationals zijn niet bekend in onze stad, de connecties om leuke kamers te krijgen zijn er niet. Tevens is de mogelijkheid om terug te vallen op de ouders ook niet aanwezig. Vanaf dag één staan ze er meestal alleen voor, daarom ontstaat er veel rumoerigheid onder de internationale gemeenschap. De international geeft aan dat zij van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool een actievere houding verwachten. Een uit het buitenland afkomstige student moet bijgestaan worden door de onderwijsinstellingen om zo sneller aan een kamer te komen. Tevens schijnt er een te grote voorkeur te zijn voor Nederlandse studenten bij menig verhuurder. Veel aanbiedingen op social media voeren de disclaimer ‘Enkel Nederlandstalige studenten’, dit zou de international teveel verdringen.
De Rijksuniversiteit Groningen heeft aangegeven bekend te zijn met de problemen van huisvesting voor buitenlandse studenten. De RUG zal de komende tijd onderzoeken om hoeveel studenten het gaat en wat de mogelijke oplossingen kunnen zijn om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.
Komende avond trekken naar het oosten winterse buien weg gevolgd door enkele opklaringen. Na middernacht…
Het KNMI heeft tot vrijdagochtend code oranje afgegeven voor de hele provincie vanwege gladheid en…
Door flinke vertragingen donderdagavond op de A28 en de A7 richting Hoogezand, leidt dit ook…
Het gedeelte van de Turfsingel tussen de W.A. Scholtenstraat en de Bloemstraat is van maandag…
Een skateboard, Playmobil of een leuk kinderboek: bij de speciale Sinterklaasmarkt voor de members van…
Zo'n dertig studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool hebben donderdagmiddag urenlang geprotesteerd tegen bezuinigingen op…
Bekijk reacties
Misschien eens gaan erkennen dat het op egotripperig haantjesgedrag van leeghoofden als Poppema en Pijlman "gefundeerde" "beleid" van een oneindige groei van studenten, heel veel negatieve effecten heeft.
Hoog tijd voor verplaatsen van hobbyistische prut-studies(rechten, sociologie, Frans, communicatiekunde, geschiedenis, bestuurskunde etcetera) naar een te bouwen filiaal in Emmeloord. Of welke provinciestad tussen Utrecht en Groningen de ambitie heeft een universiteitsstad te worden. Daarnaast, afgezien een numerus fixus voor de niet te verplaatsen studies; de exacte vakken uitgezonderd.
Wil Groningen niet ten onder wil gaan aan eigen populariteit bij "studenten", men naar een aantal van 20% van het inwoneraantal aan studenten aan RUG en Hanzecollege moet gaan.
Er staat een pand leeg aan de Diamantlaan zeker 10 kamers
Ik wandelde er langs en het stond leeg
Tegen over de Diamantschool
Een tip
Voormalig pand van dagblad van het noorden staat leeg. Misschien een idee.
Klopt, ik zie dit ook. Ik verhuur zelf zo nu en dan een kamer aan een (Inter)nationale student en ik heb het met ze te doen. Ik ben er trots op dat Internationale studenten graag in Groningen willen studeren. Daarnaast is mooi te zien dat we (eindelijk) meer diversiteit krijgen in de stad. Maar het tekortschieten in het aanbod aan studentenhuisvesting zal een nare nasmaak geven aan het mooie resultaat en doorsijpelen bij de volgende lichting (Internationale) studenten. Door meer samenwerking tussen de onderwijsinstellingen, de gemeente, woningcorpo's en ondernemers zou hier toch een oplossing voor gevonden moeten worden.
Andere gevolgen die je ziet door toename van studenten: het is lastig voor de studenten een bijbaan te vinden omdat ondernemers voorkeur geven aan Nederlands sprekenden (ook voor bijbanen als housekeeper/afwasser/horeca!). Horeca ondernemers: denk wat Internationaler. De arbeidsmarkt trekt aan, schaarste tot gevolg. Speel erop in door ook Internationale studenten aan te nemen.
Ook zie je tekorten aan studeerplekken. Gelukkig spelen veel coffeecorners en de bieb daar nu goed op in.
Kom op! Er is een toename aan studenten en hier plukt Groningen de vruchten van, maar dan moeten we nadenken over de gevolgen en erop in spelen!
Er zouden toch echt grenzen moeten zitten aan het aantal studenten in een stad als Groningen, punt.
Een verplichte cursus Nederlands voor buitenlandse studenten lijkt me een prima manier om een nuttige en gezonde drempel op te werpen, en zodoende te zorgen dat het voor Stad een beetje behapbaar blijft.
Buitenlandse studenten die écht gemotiveerd zijn om hier te gaan studeren, zullen zich daar in kunnen vinden.
Hallo,
Ik ben een liefhebber van Noorwegen, ben ook bekend met de taal.
Ik zou eventueel een Noorse student(e) tijdelijk een mooi onderdak kunnen geven, maar het is wél buiten de stad(Marum).
Jaja dat wil iedereen wel :p