De herfststorm die zondag voor flink wat overlast zorgde in Nederland en omliggende landen heeft ook positieve effecten. In het Noorderplantsoen werd zondagmiddag de Noordse Stormvogel gespot. Een vogel die normaal niet in de stad gezien wordt.
De Fulmarus glacialis komt voor in het noordpoolgebied en de noordelijke Stille- en Atlantische Oceaan. In Nederland wordt de vogel alleen gezien aan de kust na een periode met aanlandige stormachtige wind in de herfst. Dat de Stormvogel echter in het Noorderplantsoen neerstrijkt is bijzonder.
De vogel werd zondagmiddag gespot door Jacob Bosma uit de stad. “Het hoort niet, maar mooi is het wel”, schrijft hij op Twitter.
De Noordse Stormvogel lijkt in eerste instantie op een meeuw, maar zijn geen verwanten van elkaar. De Stormvogel is grijs en wit en heeft een gele snavel. De spanwijdte bedraagt honderd tot 120 centimeter. Opvallend is dat de vogel vrij slecht kan lopen, maar in de lucht een waar genie is.
Het hoort niet, maar mooi is 't wel. Noordse Stormvogel door de #storm terecht gekomen in het Noorderplantsoen. #waarneming pic.twitter.com/HhzG1p9mAm
— Jacob Bosma (@jacob_bosma) October 29, 2017