Categorieën: Nieuws

“Open kaart spelen van militairen bij treinkaping is illusie”

Het is een actie die omgeven is met vraagtekens: het beëindigen van de treinkaping bij De Punt in juni 1977. Een rechtszaak die deze weken in Den Haag wordt gehouden moet duidelijkheid geven. “Het is een illusie als je denkt dat alle puzzelstukjes op hun plek gaan vallen.”

De treinkaping bij De Punt begon op 23 mei. Negen Zuid-Molukkers kaapten de intercity van Assen naar Groningen waarna deze bij De Punt tot stilstand kwam. Het in gijzeling houden van 51 passagiers zou bijna drie weken duren. Op zaterdag 11 juni werd besloten om militair in te grijpen. Bij de actie kwamen zes kapers en twee passagiers om het leven. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er precies gebeurd is in en rondom de trein. Om duidelijkheid te krijgen is vorige week een rechtszaak begonnen waarbij betrokken mariniers anoniem verhoord worden.

“Mariniers laten niet achterste van hun tong zien”
Otjep Rahantoknam volgt de rechtszaak op de voet. “Er heeft altijd het vermoeden bestaat dat er dingen gebeurd zijn in de trein die niet hadden mogen gebeuren”. Otjep doelt daarmee onder andere op de lichamen van de kapers die onverklaarbare verwondingen hebben. Zo heeft kaapster Hansina Uktolseja veertig kogels in haar lichaam waaronder twee onverklaarbare wonden van revolverschoten. “Ik verwacht niet dat mariniers die betrokken waren bij de aanval van de trein het achterste van hun tong laten zien. Tenzij je misschien beloofd dat ze niet gestraft worden, maar vooralsnog zie ik dat niet zo zitten.”

Militairen spreken elkaar tegen
Nino Solisa is het daar mee eens. “Tijdens de rechtszaak wordt onder andere gebruik gemaakt van audio-opnames die bij die bewuste actie gemaakt zijn. Je hoort hele dubieuze teksten als genadeschoten en mensen kapot schieten. Ik vind het bijzonder dat je nu in de rechtszaak ziet dat mariniers zeggen ‘ik herken mijn stem’, en vervolgens even later zeggen ‘dat heb ik niet gezegd’. De verklaringen zijn heel divers, lopen uiteen, en het is opmerkelijk dat ze elkaar tegenspreken.”

Belangrijk dat er duidelijkheid komt
Toch hopen zowel Rahantoknam als Solisa dat er duidelijkheid komt. “Ik hoop voor de persoonlijk betrokkenen op de missende puzzelstukjes en antwoorden op vragen zodat ze eindelijk rust krijgen.” De verwachting is dat de rechter binnen afzienbare tijd uitspraak doet in deze zaak.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • En wie neemt het op voor de nabestaanden van de onschuldig omgekomen passagiers welke destijds bewust in koelen bloede door diezelfde kapers zijn geexecuteerd?

    Met alle respect voor de nabestaanden van de kapers, maar had men op dat moment alle kapers op het moment van de inval doorgeschoten, dan zou niemand daar rouwig om zijn geweest. Triest dat een proces als dit uberhaupt plaatsvind.

  • Niets vreemds aan dat mensen elkaar tegenspreken na zoveel jaar. Kijk maar eens naar andere getuigen die na enkele maanden moeten beschrijven wat ze hebben gezien. Laat staan na tientallen jaren. Spijt me wel, maar na wekenlang gijzelen met wapens in de aanslag hebben de mariniers dit mooi opgelost. Jammer van de 2 onschuldige burgers.

    Even ter herinnering: "In de coupé van de vrouwelijke gegijzelden stormde gijzelnemer Marcus Rudie Lumalessil bewapend met een uzi-pistoolmitrailleur binnen om, zoals hij achteraf verklaarde, alle gegijzelden neer te schieten."

    Complimenten voor de mariniers die destijds de mensen hebben bevrijd met helaas 2 onschuldige slachtoffers.

    • Die jonge vrouw lag ongewapend en gewond op de grond. Mooi opgelost.

      Even wat context. De Molukkers gaven als KNIL-ers hun leven voor Nederland. Zelfs geconfronteerd met bloeddorstige Japanners, zwoeren ze nog trouw aan de Nederlandse symbolen. Vervolgens onder een leugen naar Nederland gehaald, waarbij de KNIL-ers een wezenlijke onderdeel van hun identiteit en trots (hun militair zijn), rücksichtslos werd afgepakt. Daarna gehuisvest in kampementen in oorden waar ze door deel van de boeren-omgeving (door onwetendheid) met de nek aangekeken werden. Ondertussen werden ze langdurig op groffe wijze aan het lijntje gehouden. En waarom? Omdat de belangen van Shell belangrijker waren dan rijksgenoten die letterlijk en figuurlijk door het vuur waren gegaan.

      Wat de Molukkers is aangedaan, is minimaal de Groningse aardgaswinning-hufterigheid keer honderd.

      Ik keur doden van onschuldigen uiteraard geenszins goed. Maar de woede die aan kapingen ten grondslag lag, daar is Nederland schuldig aan. Geen discussie over mogelijk.

      P.S.

      Eén van de meest kenmerkende verhalen wat betreft de schandelijke behandeling van de Molukkers is dat van het Ambonezenbosje aan de dijk van de Dollard. In een verre (en indien afkomstig uit de prachtige groene archipel die Indonesië is afkomstig) koude en troosteloze uithoek, werd een groep Molukers weggestopt. Bijzonder veerkrachtig wisten ze er wat van te maken. En ze wilden daarom niet naar een andere plek in Nederland. Maar ze werden gedwongen. Ondanks bijvoorbeeld smeekschriften aan Koningin Julia. Zonder succes. Zelfs dit nieuw gevonden thuis werd ze niet gegund door Den Haag.

      • Je mag dan nog niet kapingen doen en onschuldige mensen doden. Ze hebben het op hun zelf afgeroepen en het is gewoon triest dat er nu een rechtzaak is tegen de mariniers.

      • Mag niet. Mee eens. Niet goed te praten.

        Ellende was dat ze al enkele decennia op andere (vreedzame) wijze aandacht vroegen voor hun trauma. Want naast de droom van een onafhankelijk Molukken, was de ijzingwekkende "ontvangst" door Nederland, een reden om te volharden in de wens terug te keren. En een trauma was het voor die dappere Molukse KNIL-ers.

        Maar die executie is ook niet goed te praten. En de weerzinwekkende "opgeruimd staat netjes" reacties zijn ook niet goed te praten. Kan me voorstellen dat dit rondom de kapingen de teneur was. Maar nu de tijd er over heen is gegaan, en een veel completer en gekleurder beeld is, zijn zulke reacties walgelijk.

  • De Nederlandse regering heeft de Molukkers in de steek gelaten. Deels onder Amerikaanse druk, maar niettemin staat Nederland bij de Molukkers in de krijt.

    De moord op die jonge vrouw was een ordinaire executie. Bloed aan de handen van Van Agt. Schande.

    • Welke jonge vrouw @VSH ....Ansje Monsjou of ..Hansina Uktolseja ?
      Er zijn 2 onschuldigen jonge mensen gestorven in de treinkaping bij de Punt...
      Ansje Monsjou en Rien van Baarsel ..de rest waren kapers .
      In de volksmond heet dat tegenwoordig Terroristen.
      Het is niet anders ..
      Er waren op hetzelfde moment ook nog 105 kinderen en 5 onderwijzers gegijzeld in de basis school, te Bovensmilde.
      Tel daar die van de trein bij op ..94 stuks kom je uit op 204 ONSCHULDIGE MENSEN ( die op dat moment) werden bedreigd met de dood door de terroristen.

      Waarschijnlijk met in het achterhoofd de afloop van de gijzeling van de Eerste treinkaping van 2 december 1975 en de drie onschuldige burger doden waarvan de machinist en twee passagiers...
      (ze werden door de kapers doodgeschoten ...GEËXECUTEERD),
      Wilde men de overgebleven 54 gegijzelden in de trein ( direct in het begin van de gijzeling mocht de machinist en hoofdconducteur de trein verlaten en de andere 40 waren in verloop van tijd alsnog vrijgelaten) en de overgebleven gijzelaars in de School in Bovensmilde, simultaan bevrijden.
      Beide bevrijdingsacties op de minuut plannen en synchroon laten lopen zodat de terroristen elkaar niet kon waarschuwen .
      We weten nu hoe het is afgelopen.
      Of de terroristen er toen van hadden geleerd is nog maar de vraag, want er werd in 1978 weer een gijzeling uitgevoerd die binnen 24 uur door de BBE Mariniers werd beëindigd.
      Deze snelle actie moest wel gebeuren want de extreem gevaarlijke Molukkers hadden al een fotograaf in de buik geschoten die te dicht bij kwam en een ambulance beschoten .. De eerste dode was direct al in het begin.
      Planoloog KO de Groot ( werkzaam in het provinciehuis) werd omgebracht in een regen van kogels .
      De laatste die overleed door Moluks geweld was Jacob Trip ..die tijdens de bevrijdingsactie in zijn buik werd geschoten door 1 van de terroristen .
      Samen met Daniël Huizinga.
      Bieden waren gedeputeerden van de Procincie Drenthe
      Ze waren bezig met hun laatste sigaret en zouden dood worden geschoten als ze waren uitgerookt. 14.00 uur die dag
      einde ultimatum.
      De in grote schrik wegduikende gijzelaars incluis Huizinga en Trip werden beschoten door de Molukkers.
      Huizinga werd gelukkig gemist ..maar Trip werd geraakt en werd gewond afgevoerd.
      Helaas is de gedeputeerde na 14 dagen overleden aan de gevolgen en complicaties van de schoten die hem toch hadden geraakt.
      Men mag zich wel eens afvragen of het normaal is dat jonge jongens ( DE MARINIERS) die zich inzetten om letterlijk honderden mensen te gaan bevrijden DIE GEGIJZELD WAREN en te bevrijden van van zeer gevaarlijke terroristen die niet om een mensenleven schenen te malen en zonder pardon mensen konden executeren ..
      Of het normaal is dat deze jonge mensen zich na 40 jaar moeten verantwoorden voor hen uitstekend verrichte bevrijdingswerk ?
      Het waren terroristen ze waren gevaarlijk... levensgevaarlijk ..dodelijk ...dat hadden ze al bewezen maar dat is moeilijk te verkroppen door hun familie ..
      Te veel onschuldigen stierven als gevolg van de acties van de Zuid Molukkers.
      De Mariniers die deden gewoon hun werk het werk waarvoor ze opgeleid waren bestrijden van terroristen.

      • Kapingen zijn niet goed te praten. Kinderen gijzelen? Daar heb ik geen woorden voor.

        Maar die "dappere" triomfantelijke reacties mbt geweld van mariniers, ik vind ze om te kotsen. Zo lomp om aan het feit dat Nederland, de Molukkers hun leven en land hebben afgepakt, voorbij te gaan.

  • Waarom wordt er steeds maar gesproken over kapers en gijzelnemers ? Volgens definitie gaat het hier om terroristen.

  • Een werkelijk briljante (en gratis) tip om als terrorist bij een treinkaping niet doodgeschoten te worden, komt-ie:
    ... tromgeroffel...
    ... nog meer tromgeroffel...
    Geen trein kapen!

    • Briljante tip om kapingen te voorkomen.

      Mensen die voor je door het vuur zijn gegaan, niet als afgedankt kannonenvoer alles wat voor ze van waarde is (afgezien van leven en lichamelijke integriteit) afpakken.

      • Precies, VSH.
        Mensen die -óók voor jou- door het vuur zijn gegaan: de mariniers dus.
        Je weet de zaken heel behendig om te draaien... maar daar trappen we dus niet in.
        Ik zeg het nog één keer:
        GEEN TREIN KAPEN
        NOOIT
        Punt!

  • Je gaat geen onschuldige mensen waaronder kinderen!!! gijzelen. Ik zou me kapot schamen als familie zijnde hier nog een zaak van te maken. Wat er ook is gebeurd hoe onterecht ze ook zijn behandeld.

    • Denk niet dat ik zou kunnen kapen. Ben vegetariër en kan zelfs met moeite een vlieg doden.

      Maar als je getuige bent (en voelt) van hoe jouw ouders (en volk) omwille van economische belangen kapot worden gemaakt, denk ik dat wij bijna allemaal tot vreselijke dingen in staat zijn.

  • Lafbekken opereren altijd in groepsverband en de aller grootste lafbekken betrekken ook nog kinderen en gewone burgers erbij.Wat mij betreft hadden ze allemaal een enkeltje kunnen krijgen.Respect voor hen en haar sympathisanten komt bij mij niet verder dan de onderkant van mijn voetzool.

    • Moet je eens aan oud indiestrijders voorleggen.

      Tijdens de politionele acties waren die voornamelijk jonge jongens waren een stuk minder bang als er wat van die onbevreesde Molukse KNIL-ers voorop/mee liepen.

      Voor de Tweede Wereldoorlog Colijn beschreef de Molukkers als tijgers die vijandelijke stellingen aanvlogen.

      Haast ironisch om achter een schuilnaam Molukkers laf te noemen.

      Vraagje.Heb jij weleens gedachten/gevoelens over de Nederlandse-Molukse geschiedenis, buiten een mening over treinkapingen?

      • Kinderen en burgers gijzelen praat jij bij mij niet recht ongeacht wat er beloofd is door de Nederlandse regering.Ik hoop dat ze allen branden in hel.En wat het anoniem zijn betreft,ik heb geen zin om in de gevangenis te belanden als er een paar van die lafbekken thuis in de tuin heb liggen met een agonale ademhaling.

  • Hypothetisch...

    De Holocaust hoort in de buitencategorie van gruwelijke misdadigheid. Op industriële beestachtige wijze een volk de vernietiging insturen. Niet te bevatten.

    Stel Joden hadden een in geslaagd om grote groepen Duitsers (mannen, vrouwen en kinderen) te gijzelen. Waren dit dan terroristen geweest? Uiteraard niet omdat het zelfverdediging was geweest. Om genocide te voorkomen.

    Daarom de vraag...

    Voor Molukkers was, voor zover ik het begrijp, de vernietiging van de droom van de terugkeer naar een vrij Molukken, iets wat ze in hun diepste kern raakten. Vernietiging van een wezenlijk deel van hun identiteit. Niet te vergelijken met genocide, maar wel zeer traumatiserend. Waarom heeft Nederland nooit een serieuze poging om ze echt tegemoet te komen, en de pijn te verzachten?

    Als je grof gesteld mensen hun (belangrijkste) identiteit afneemt, en ze reduceert tot mensen van wie het leven voornamelijk gevuld wordt met beantwoorden van fysiologische behoeften, is het dan te begrijpen dat ze geen uitweg zien?

    Gelijk er bij gezegd: Molukkers KNIL-ers hadden natuurlijk ook hun identiteit in vaderschap, geloof, echtgenoot zijn, dus de geschetste reducering gaat niet op, maar Nederlanders "ontvangst"'met afnemen van recht wapens te dragen, heeft zoveel schade veroorzaakt, dat ze zichzelf daarna weinig meer vonden voorstellen. Tenminste, dat zag ik in documentaires en las ik een teksten. Geen genocide, natuurlijk niet, maar wel zeer grof allemaal.

    Voor Godwin-schreeuwers. Godwin zelf is helemaal niet tegen vergelijkingen met WOII tout court.

  • Nog één ding, en dan zit mijn opvoedkundige taak mbt medereaguurders wat betreft dit onderwerp er op.

    Die mariniers waren op dat moment misschien niet veel te verwijten. Jong, heetst van de strijd, langdurig opgebouwde spanning etcera.

    Maar dat ze zich voor eigen gemoed zichzelf nog steeds wijsmaken dat een om haar moeder smekende, gewonde en ongewapende vrouw te liquideren iets goed is, is schandalig.
    Kan me trouwens niet voorstellen dat de schutter (codenaam "Rinus") zelf niet bijvoorbeeld terugkerende nachtmerries heeft. Waarom gunt zo'n nu toch bejaarde man, nabestaanden, maar ook zichzelf niet enige rust? Misplaatste koppige trots?

    Een oom van mij, werd uit Drenthe geplukt om als tiener mee te doen aan Politionele Acties. Heeft daar veel last van gehad. Nachtmerries en (zeer) goed functionerend alcoholist zijn. Een normaal mens is absoluut niet geschikt om andere mensen te doden.

  • Ik haal dingen onder mijn schoen vandaan waar ik meer respect voor heb dan deze figuren, zó stuitend is de schaamteloosheid van deze nabestaanden en de met hen sympathiserende leden van de Molukse gemeenschap. Het waren terroristen, die zich omwille van het vermeende trauma van hun (groot)ouders gerechtigd zagen mensen te gijzelen, te laten vervuilen en te vermoorden. De regering-Den Uyl heeft het enige juiste gedaan, zij het dágen te laat.

    Waren de Molukse KNIL'ers liever in de voormalige kolonie gebleven om als landverraders over de kling gejaagd te worden? Nederland had de oorlog met Indonesië verloren, en was dus helemaal niet gemachtigd concessies of beloftes te doen inzake een Vrije Republiek (zie het geval Nieuw-Guinea, ook al zo'n uit de hand gelopen hobbyproject). Dat men daar 70 jaar na dato nog steeds over jammert is een teken diepe onvolwassenheid, zelfgekozen slachtofferschap en een verdraaide visie op de historische werkelijkheid. De Molukse gemeenschap dient het verleden achter zich te laten, de zelfgevormde ghetto's te ontbinden en zich te gedragen als normale burgers. Wellicht dat ze hun zelfrespect dan niet meer hoeven te ontlenen aan de idealen van hun overgrootouders.

    • Bah. Deze volkomen misplaatste arrogantie van iemand die zo slecht geinformeerd is van de Nederlands’ koloniaal verleden typeert de hedendaagse Nederlander anno 2017. KEN JE GESCHIEDENIS!!!!!

Recente berichten

Eerste van acht bomen met TreeTag onthuld bij Nieuwe Kerk

“Ik ben een beuk (Fagus sylvatica) met een stamdiameter van 160 centimeter.”. Dat is de…

27 minuten geleden

Man (44) raakt gewond bij schietpartij aan Doornbosheerd in Beijum (update)

Aan de Doornbosheerd in Beijum is, in de nacht van donderdag op vrijdag, een 44-jarige…

29 minuten geleden

Lintje voor ‘spin in het web’ Harry Meijer van sportverenging Vlugheid en Kracht

Koen Schuiling reikte donderdagavond een Koninklijke onderscheiding uit aan Harry Meijer. De burgemeester benoemde Meijer…

1 uur geleden

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

14 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

17 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

17 uur geleden