De Stadspartij wil opheldering van het stadsbestuur over een verouderd bouwplan aan de Akerkstraat. Daar dreigt een bouwplan te worden uitgevoerd waarvoor de gemeente twaalf jaar geleden een vergunning afgaf.
Het gaat om een te hoog en te diep gebouw, naast een eeuwenoud hofje. De achterzijde zou bijna tegen het nieuwe Agaathhof (foto) komen te staan. Omwonenden hebben al een petitie ingediend bij de gemeente, maar ze zijn bang dat die daar niet naar wil kijken.
De Stadspartij benadrukt dat de afgelopen jaren de opvattingen over bouwen in de binnenstad drastisch zijn bijgesteld. Te hoge gebouwen kunnen niet meer, binnentuinen moeten vrij blijven van bebouwing en optoppingen zijn uit den boze.
De komende dagen kan er regelmatig een bui vallen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis haalt de…
In tegenstelling tot wat de gemeente eerder aangaf sluit men zich nu toch aan bij…
Het is een weekend dat muziekvereniging Harmonie '67 uit de stad nog lang zal heugen.…
De zaalvoetballers van PKC'83/Team Amoeri hebben zondag hun eerste nederlaag geleden in de eredivisie. (meer…)
In de wijk Lewenborg is dit weekend de jubileumweek van het vijftigjarig bestaan van wijkcentrum…
De gemeente Groningen wil graag vrijwilligers bedanken voor wat zij vrijwillig allemaal doen. Dat doet…
Bekijk reacties
Bagger van die boerensjap van een Van der Meer zeker? Als zijn blokkerige troep niet zo schadelijk voor ons stadje zou zijn, konden we om lachen dat deze bazelende figuur voor architect doorgaat.
Goed dat de Stadspartij hier aandacht aan geeft.
Bestaat de Stadspartij nog steeds?
Het eerste levensteken sinds jaren.
NB. Het Agaathhof is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond, het bureau van Jurjen van der Meer, de meest gelauwerde Groninger architect van de laatste jaren.
Beste Jack. Steek je neus eens uit het raam en praat eens met stadsgenoten, kijk en luister.
Agaathhof is een (binnen) stadsvreemd element, het heeft geen enkele relatie met zijn omgeving. Het ligt meer dan één meter vijftig boven straatniveau, het is geheel afgesloten met hekken, er is geen enkele verwijzing naar de historie van de plek, er is geen verbinding met de straat of de wijk. In Beijum zou de Agaathhof het prima hebben gedaan.
Jurjen van der Meer kroont zichzelf met een lauwerkrans en/of laat zelf lovende stukjes over zichzelf schrijven, hij is trouwens geen Groninger maar een Fries (uit een aannemers milieu).
In interveuws geeft hij zelfs aan dat "die oude meuk" plaats moet maken voor iets nieuws. Iets nieuws is prima, maar dan wel met respect voor de gebouwde historische omgeving. Voor Akerkstraat 20 heeft hij zelfs een historisch pand (1630) gesloopt. De kaartenmaker Egbert Haubois had daar nog aan zijn kaarten gewerkt.
Je houdt er een andere mening op na dan vele anderen.
De Agaathhof is tot leukste gebouw om in te wonen gekozen door de BNA in 2017.
Dat lijkt me toch wel een stevige aanbeveling dat het een geslaagde invulling is van een klein stukje Binnenstad, maar daar kan je natuurlijk anders over denken. De jury vnd het een eigentijdse interpretatie van het hofje.
NB Misschien kun je iets preciezer in je beschuldigen zijn dat vd Meer andere lovende stukjes laat schrijven. Wie heeft dat gedaan en wanneer en welk bewijs is er voor? Zonder toelichting blijft het een loze inhoudsloze kreet.
Wat ik hier en ook nu opnieuw bij de perikelen rondom de binnenplaats van het Pythagoras complex niet begrijp, is dat er toch ooit een welstandscommissie is welke haar visie hierover uit moet spreken. Een leek ziet dat het hier total niet passend is.
Hoe kon men dan iemand als Jurjen van der Meer voorzitter laten zijn van de welstandscommissie, in die tijd dit plan laten toetsen?
Ja werd er gezegd, bij projecten als de Agaathhof blijft hij als voorzitter en architect op de achtergrond en laat hij anderen dit plan toetsen.... Ik heb nog niemand gevonden welke aan deze uitspraak enig geloof hecht.
Deze hele stad is en wordt verkloot door lieden welke totaal geen feeling hadden of hebben met deze stad en haar inwoners.