Bewoners aan de Zandsteenlaan in de wijk Vinkhuizen zitten al een aantal jaren met hun handen in het haar. Ze wonen in woningen die vol met schimmel zitten en ervaren diverse gezondheidsklachten.
“Het begon twee jaar geleden echt een probleem te worden”, zegt Azza Heles die acht jaar in Vinkhuizen woont. “Continu beslagen ramen, schimmel op de kozijnen en een zwart plafond in de badkamer.” Op de tafel in de woonkamer heeft Heles allerlei medicijnverpakkingen liggen die haar huisarts heeft voorgeschreven. “Dit moet ik allemaal slikken omdat ik anders niet normaal zou kunnen functioneren. Mijn huisarts heeft zelfs al een brief naar de woningcorporatie gestuurd dat er direct iets gedaan moet worden aan de slechte leefomstandigheden in de woningen.”
Heles is niet de enige bewoonster die last heeft van schimmel in de woning. “Het gaat om diverse woningen hier in de wijk”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP die de bewoners ondersteunt. “Vorige week hebben we een huiskamerbijeenkomst gehouden waar verschillende bewoners op af kwamen. Als ik dan hoor van medicijnen die de bewoners nodig hebben dan word ik echt pislink. Ook omdat het mensen zijn met kleine kinderen. Baby’s die direct al medicijnen moeten slikken en aan de antibiotica moeten, dat kan niet goed zijn.”
De huizen aan de Zandsteenleen worden beheerd door woningcorporatie De Huismeesters. “We hebben al verschillende keren contact gehad maar er is nog niets gebeurd”, zegt een andere bewoonster. “In de zomer kregen we een brief dat er na de vakantie begonnen zou worden met het plaatsen van kunstofkozijnen. We zijn inmiddels bijna december en ik heb nog helemaal niets gezien.” Dijk bevestigt het verhaal. “De term binnenkort wordt nogal ruim opgevat.”
De bewoners hopen dat er snel actie wordt ondernomen zodat de leefomstandigheden verbeteren. Mocht dat niet gebeuren dan overwegen de bewoners om vervolgstappen te ondernemen.
De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…
Bekijk reacties
Als je enkel glas hebt krijg je condensatie.Dan moet je gewoon regelmatig schoonmaken. Sociale huurwoningen hebben over het algemeen alleen op de benedenverdieping dubbel glas. Het idee is dat het boven niet nodig is omdat daar alleen geslapen wordt. Dat is compleet achterhaald. Mensen gebruiken hun hele huis om in te leven. Dus gewoon alle sociale huurwoningen volledig voorzien van dubbel glas en de zolders isoleren. En dan niet een of andere rauwdouwer van een aannemer inhuren die beroerd werk aflevert, want dan zijn de bewoners nog verder van huis. In de tussentijd. Ventileren en regelmatig een doekje langs de ramen.
Ik gebruik tegenwoordig ook keukenpapier om zoveel mogelijk condens weg te halen zodat het overdag niet weer verdampt. Helpt zolang het niet mistig wordt aardig.
Met koud weer komt vocht vooral van de onderkant het huis in. Dus zorg dat er geen tocht aan de onderkant van deuren is! En alleen dan de bovenraampjes open... niet onder!
En natuurlijk zouden ook woningbouwverenigingen meer kunnen doen. Prijzig en daarom wordt nog wel eens te makkelijk bewoners de schuld gegeven ? (Kijk bv in de Suikerbuurt een paar jaar terug)
te gek voor woorden dat een politicus dit moet aankaarten, die mensen betalen toch gewoon huur en hebben daarmee recht op een fatsoenlijk onderkomen?
De corporatie is aan te klagen wegens overtreding van de Woningwet en het Bouwbesluit. Advies: verzoek de gemeentelijke bouwinspectie de bouwkundige staat van de woningen te toetsen aan wettelijke eisen, vervolgens toezicht te houden en te handhaven. Corporaties staan namelijk niet boven de wet ! Als dit niet tot een snelle aanpak leidt een advocaat (van buiten de stad!) inschakelen die de aanpak afdwingt door een onafhankelijk onderzoek te eisen en meteen ook huurverlaging en een schadevergoeding i.v.m. gezondheidsklachten. De causale relatie tussen wonen in vochtige, schimmelige woningen en gezondheidsklachten ( luchtwegklachten, astma, longinfecties, allergieën ) is erkend door de Wereld Gezondheidsorganisatie. (Zie de GGD richtlijn Medische Milieukunde. Schimmel en vochtproblemen in woningen).
De gemeente alvast verzoeken het grondwaterpeil bekend te maken. In allerlei buurten is namelijk sprake van optrekkend vocht.