Categorieën: Nieuws

Onafhankelijke partijen: ‘Haal Haren uit herindelingsvoorstel’

Een groot aantal onafhankelijke politieke partijen uit gemeenten en de provincies Groningen en Drenthe willen dat Haren uit het herindelingsvoorstel Groningen-Ten Boer-Haren wordt gehaald.  De partijen hebben gebruik gemaakt van het recht om bij de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken een reactie in te dienen op het herindelingsontwerp.

De partijen Algemeen Belang Ten Boer, Stadspartij, Student en Stad, Gezond Verstand Haren, Leefbaar Tynaarlo en de Provinciale Partijen Groninger Belang, Partij voor het Noorden, Sterk Lokaal en Drents Belang ondertekenen deze brief.

De partijen zijn van mening dat Haren uit het wetsvoorstel moet worden gehaald en zelfstandig moet blijven. Ze spreken van  foutieve informatie, een verkeerd proces, misleidende beeldvorming en een groot gebrek aan democratische legitimatie. De partijen verzoeken de commissie om gehoord te worden tijdens de hoorzitting die naar verwachting in januari zal plaatsvinden.

Lars de Leeuw

Bekijk reacties

  • Ik zou als Groningen zijnde Haren allang hebben laten vallen als een baksteen. Dat willen ze zelf immers. Kijken hoe ze hun eigen broek op kunnen houden in de toekomst. Persoonlijk zou ik in goed overleg gaan hoe het dorpse karakter van Haren te behouden en vandaar uit onder de noemer van de gemeente Groningen lekker verder gaan. Maar als dat niet is wat ze willen, laat ze stikken die kouwe kak.

  • nog al dom deze vooroordelen van een groninger..hopelijk niet typerend voor gronigers iha.reden om toch maar geen aansluiting te willen met gronigers

  • Mag het in iets beter begrijpbaar Nederlands? Maar wat vind je er beledigend aan? Dat ik Haren kouwe kak vind? Als ik je nou vertel dat ik er zelfs nog een blauwe maandag heb gewoond... Ik begrijp heel goed dat niet iedereen in Haren hetzelfde is, maar gemiddeld genomen; kouwe kak. Kan er niks anders van maken en zo wordt er inderdaad tegenaan gekeken in de rest van de provincie. De opstelling in dit verhaal vanuit het Harense tekent ook de arrogantie en hoe er vanuit het Harense minachtend naar Groningen wordt gekeken. Nee, dat betekent niet dat iedere Harenaar arrogant is, als dat je goed doet :) Ik blijf er bij, als Haren niet wil, gewoon laten vallen. Ik vind het persoonlijk te zot voor woorden om zowat op de knieën te moeten gaan voor Haren als gemeente Groningen zijnde en ik zie ook niet in wat Haren nou te bieden heeft dat ze zo belangrijk zijn voor de gemeente Groningen. Jij wel?

    • De meeste Harenaren die ik ken (een stuk of vijftig gedurende mijn leven), vind ik niet arrogant. Niet meer dan de gemiddelde Nederlander. Die met dank aan Amsterdammers en andere Hollanders als meest arrogante volk ter wereld wordt gezien.

      Maar dit is anekdotisch.

      Ik vind het wel arrogant, dat het niet-Groningse volk dat in ons stadje de politieke dienst uitmaakt, wel even bepaalt dat Haren maar ingelijfd moet worden.

      En waarom? Ze beloven de Groene Buffer niet vol te willen bouwen. Wat is er dan zo begerenswaardig aan het inlijven van prachtige dorp Haren? Antwoord: status!
      Kijk ons eens een grote stad zijn. Als deze zielige ambitie niet tot zoveel stedenbouwkundige ellende had geleidt, kon ik er smakelijk om lachen.

      Schaalvergroting leidt niet tot kostenreductie. Wel tot een grotere afstand van de burgermeester tot de burger. En uit eigen ervaring weet ik dat de burgermeester echt veel meer dan een ceremoniële figuur is. Stond ooit zeer dicht bij het punt om de burgermeester te vragen iemand in mijn nabije omgeving gedwongen op te laten nemen.

      Houd die gemeentes lekker overzichtelijk. Gun mensen een deel van hun identiteit en trots te ontlenen aan de plek waar ze wonen. Fuck Plasterk met zijn verlangen identiteiten (anders dan die van vrijdenkende, hedonistische wereldburgers) te slopen. Zal die hond nooit vergeven hoe hij zat te smalen over het Nedersaksisch. Taalkundig gezien misschien wel meer een taal dan het Fries. Waar hij als columnist bij Buitenhof ook zeer badinerend over deed. Wat een griezel; en over arrogantie gesproken.

      Las dat Sijbolts (Stadspartij) de Harense raad heeft toegesproken. Beste raadslid van de Stad? In ieder geval een echte Groninger.

  • Toen Onnen, Glimmen en Noordlaren ooit bij de gemeente Haren kwamen, was dat dan ook om de status?

    Ik zie persoonlijk niet in wat Haren te bieden heeft voor de gemeente Groningen en zo wordt er duidelijk ook vice versa gedacht vanuit het Harense. Prima, dan niet. Toch? Groningers en Harenaren zijn nogal verschillend, gemiddeld genomen. Noem het Haren z'n eigen identiteit, ik vind het prima. Als Haren bang is om dat te verliezen, helemaal goed. Lekker op zichzelf blijven. Alleen kan Haren als gemeente z'n eigen broek niet ophouden en daarom lijkt het mij niet onverstandig om de hand te rijken/reiken (bij Haren denk ik altijd aan de 'ij' vorm) en goeie afspraken te maken over het behoud van eigen identiteit. Beter je energie stoppen in goeie afspraken dan sowieso tegenwerken. Ik snap heel goed dat ze in Haren wat bang zijn voor de grote stad en z'n bouwdrift, kan ik helemaal inkomen. Maar juist dan; maak afspraken! Willen ze het niet? Prima, dan niet. Haren had toch al niks te bieden mijns inziens. En om dan toch nog even terug te komen op het status verhaal. Ik denk dat het verloren status gevoel vanuit Haren meer leeft dan de status gevoelens vanuit Groningen. Juist Haren. Daar draait zowat alles om status. Ten Boer heeft er totaal geen last van.

    • Volgens mij zijn we het er over eens dat Groningen géén enkele rationele reden heeft om Haren te willen inlijven. Dus denk ik dat er sprake is van ordinaire expansiedrift op een fundament van hang naar status. Het dorp Haren heeft wat mij betreft alle recht hier zich met hand en tand tegen te verdedigen.

      Net als het voormalige brinkdorp Groningen, is het op de Hondsrug gelegen Haren eigenlijk meer Drents dan Gronings. Laat ze lekker met een gelijkwaardige Drentse gemeente als Tynaarlo fuseren als er werkelijk een met argumenten ondersteunde dwingende reden tot schaalvergroting zou zijn. (Maar ik denk niet dat Plasterk en zijn opvolger argumenten hebben).

      Bijzonder trouwens dat wij Harenaren zo verschillend ervaren. En ik ben een in door sociale woningbouw gedomineerde wijk van Groningen geboren en opgegroeid. Niks kakkineus aan mij.
      Wat sociale huurwoningen betreft; de enige die ik ken die dat louter iets voor losers vond, was een Stad-Groninger.

      Harenaren? Gemiddeld iets meer algemene ontwikkeling en duidelijk meer geld, maar echt anders kan ik ze niet vinden. Maar ik kan dus vooral de goeien getroffen hebben.
      Afgezien van de bezoekers van cafe de Herberg geweest. Vind het leuk om in de zomervakantie op de fiets te stappen en naar wat verder gelegen kroegjes dan mijn vaste kroegen te gaan. Voelde me niet echt gewenst door de aanwezige polo-dragers. Vond ik meer getuigen van boertig provincialistisch gedrag, dan van koude kak. Misschien zag ik dit verkeerd.

      Hagenaren. Die kennen een relatief groot deel koude kak. Maar Harenaren?

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

5 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden