De politie waarschuwt voor een valse brief van de Rijksveiligheidsdienst die zaterdag bij verschillende mensen op de deurmat is gevallen. Volgens een woordvoerder is de brief ook in de stad verspreid.
Eerder op de dag waarschuwde de AIVD al voor de brief. “De brief is niet door ons verstuurd en ook niet door een ander onderdeel binnen de Rijksoverheid”, aldus een zegsman. “De brief is verstuurd onder de naam van Rijksveiligheidsdienst en die organisatie bestaat niet.” In de brief wordt toegang gevraagd tot woningen zodat een zogenaamde relay geplaatst kan worden waardoor privégegevens bekeken en afgetapt kunnen worden,
Onderzoek wijst uit dat de brief verstuurd is door de organisatie Bits of Freedom. In totaal gaat het om zo’n twintigduizend brieven. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor het referendum komend voorjaar rondom de ‘sleepwet’. In een verklaring op de website schrijft Bits of Freedom: “De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet. En er is geen installatie van een relay nodig om het grootschalig onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken. Want met de huidige techniek kan dit al lang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan.”
Pop-up restaurant Happietaria heeft sinds deze week haar deuren geopend aan de Henri Dunantlaan. Het…
Op de ijsbaan van Kardinge vond zaterdagavond het natuurijsuur plaats. Volgens Hein Schepers van de…
De ijshockeyers van GIJS hebben zaterdagavond na shoot-outs gewonnen van Sweetlake Panters. In de uitwedstrijd…
De Sint-Jozefkathedraal in de stad zal woensdagavond bloedrood aangelicht worden. Het gaat om een actie…
Stadjers Hand in Hand ziet de armoede in de gemeente verergeren waarbij de verhalen groter…
De gemeente wil het aantal statiegeldinleverpunten uitbreiden. Dat heeft wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Stadsbeheer…
Bekijk reacties
Schijnt dat George Orwell in de hemel niets anders aan het doen is dan met "ik zei het toch" zijn gelijk te halen.
Ik heb de brief naar al mijn vrienden en kennissen
Social Engineering heet dit met een moeilijke term. En als u zich afvraagt waarom: er zijn er altijd een paar die erin trappen. En dan heb je de onkosten als crimineel er al uit.
Wees niet diegene die erin trapt. Vertrouw je het niet? Hang OP. Klik WEG. Bel uw bank. Of in dit geval, stook er lekker de haard mee aan. Het wordt al koud genoeg.
'Crimineel'... 'Heb je de onkosten eruit ??' Heb je het artikel überhaupt wel gelezen? Het is een actie van Bits of Freedom, om aandacht te vragen voor het referendum over de nieuwe wet, waardoor de overheid straks onbeperkte bevoegdheden heeft als het gaat om het bespioneren van burgers. De inlichtingendiensten mogen dan zelfs jouw computer hacken, om daarmee weer toegang te krijgen tot andere systemen....
Dus: klik weg, deze wet! Of stook er de haard mee aan. Het is al koud genoeg, zeker met deze regering :)
Weer iemand die het niet leest.
De brief nodigt nodigt de lezer uit naar https://rijksveiligheidsdienst.nl te gaan. Daarop wordt direct duidelijk gemaakt waarom de brief is verstuurd.
Bron: Ik heb de brief zelf ook ontvangen.
Het is niet heel logisch om te reageren op een bericht zonder dat je 'm leest, of wel?
Ik heb m'n reactie even teruggelezen en ik snap de verwarring. Er ontbreekt een deel; waarschijnlijk door m'n debiele telefoon (of gewoon mijn dikke vingers). De volledige reactie moest iets zijn als dit:
"Dat hadden ze dan anders moeten doen. Ik probeer mijn naaste omgeving juist af te leren om op dit soort brieven, of mails, of telefoontjes, te reageren. De zin "toegang tot uw huis" hoort al genoeg trigger te zijn om de brief gewoon weg te gooien omdat je 99 van de 100 keer met criminelen te maken hebt.
Social Engineering heet dit met een moeilijke term. En als u zich afvraagt waarom: er zijn er altijd een paar die erin trappen. En dan heb je de onkosten als crimineel er al uit.
Wees niet diegene die erin trapt. Vertrouw je het niet? Hang OP. Klik WEG. Bel uw bank. Of in dit geval, stook er lekker de haard mee aan. Het wordt al koud genoeg."
In het verlengde hiervan: Ik las dat een Nederlander bij Mozilla heeft aangedrongen (ticket gemaakt) om de certificaten van de Nederlandse Staat ongeldig te laten verklaren. Reden hiervoor is ook de aanstaande sleepwet, die de AIVD in staat stelt om nep-certificaten te gebruiken om zo ook https verkeer te kunnen afluisteren.
bron: https://tweakers.net/nieuws/131285/mozilla-is-gevraagd-certificaatautoriteit-nederlandse-staat-niet-te-vertrouwen.html