Categorieën: Nieuws

Wethouders tegen uitbuiting studenten

De wethouders Wonen van de studentensteden, waaronder die van Groningen Roeland van der Schaaf, roepen de nieuwe minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op om actie te ondernemen tegen huurbazen die studenten uitbuiten en intimideren.

“Er is een groep verhuurders die stelselmatig kamerbewoners uitbuiten of intimideren. Hun doel is vaak om zittende huurders uit de woning te krijgen en de woningen opnieuw te verhuren voor hogere huurprijzen met tijdelijke, kortlopende huurcontracten. Ook intimideren deze huisjesmelkers hun huurders, als zij te hoge huren of gebrekkig onderhoud melden bij de huurcommissie,” schrijven de wethouders.

Om de woningmarkt beter te laten functioneren en huurders beter te beschermen zouden verhuurders bij het overtreden van de huurregels sancties als boete en last onder dwangsom opgelegd moeten kunnen krijgen, naast huurprijsaanpassing en herstel van gebreken.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Het beste is om te verbieden om ( sociale) huurwoningen te verkopen om deze als ( studenten) huisvesting weer te verhuren.
    Een woonhuis blijft dan een woonhuis voor een gezin of starter.
    Bovendien verbeterd dit het woongenot van de omwonenden.

  • Decennialang is alles opzij gezet voor de student en nu het daadwerkelijk uit de hand is gelopen, nu roepen bestuurders om een halt toe te roepen aan de misstanden in en bij de verhuur van woonhuizen. Te triest voor woorden dat bestuurders, ook hier in Groningen, jarenlang bewust de ogen hebben gesloten.

    Terug naar het aantal studenten van voor het jaar 2000 en alles wordt kosteloos opgelost.

      • Door de komende 5 jaar telkens een 4000 studenten middels een numerus fixus minder toe te laten tot de diverse studierichtingen.

      • Dat lijkt me een verschrikkelijke oplossing. We moeten juist stimuleren dat er zo veel mogelijk mensen gaan studeren. Als je die numerus fixus gaat toepassen straf je toekomstige studenten en neem je jonge mensen de kans op een goede toekomst af, omdat er een paar studenten overlast veroorzaken. Daarnaast zou je kunnen zeggen dat de mensen die de meeste overlast (veel te hoge huur) te verduren krijgen de studenten zelf zijn.
        Laten we gewoon een goede campus bouwen en alle overlast streng aanpakken, dan is het helemaal niet nodig om minder studenten te krijgen.

  • Probleem was en is in deze stad dat beleidsmakers, raadsleden, de opeenvolgende colleges van B&W, college van bestuur van de RUG en de direktie van de Hanzehogedroomfabriek zelf deze stad en de studentenwijken hebben verlaten, nadat complete woonwijken met hun beleid onbewoonbaar zijn geworden door de tsunami aan studenten aan de RUG en leerlingen aan de Hanzehogedroomfabriek. De autochtone inwoners konden en kunnen vaak niet verhuizen, die konden en kunnen enkel toezien hoe hun eens zo mooie stadswijken zijn veranderd in studentengetto`s, zonder dat zij daar een stem in hebben gehad. Ik ondervind er zelf in Groningen Zuid geen hinder van, zou dit ook niet tolereren. Daarom roep ik al jaren, "trap" die 20.000 studenten, welke er vanaf 2000 bij zijn gekomen, deze stad uit en alles wordt ineens een stuk leefbaaarder en toegankelijker. Nieuwbouw kan grotendeels achterwege blijven omdat na renovatie van de veelal uitgeleefde woningen in de oude stadswijken het karakter van deze stadsdelen zo wordt behouden. Spijtig genoeg bepalen de recent gebouwde betonnen tumoren met kijkgaten tegenwoordig het straatbeeld, onzinnige gebouwen neergezet als excuus voor een compacte stad. ergzeichten en zichtlijen zijn verdwenen, om `s avonds en `s nachts lichtvervuiling te veroorzaken. Die campus gaat er never nooit meer komen, daarvoor zijn er teveel nieuwbouwprojecten gebouwd en in aanbouw, het sociale en openbare domein wordt nu gedomineerd door de student en alles wat daar omheen hangt.

    Studeren om het studeren is iets heel anders als studeren omdat je dit zelf wilt en ook daadwerkelijk kunt, dat laatste kun je enkel toejuichen, het eerste is bij een 20-25% van hen welke 1e jaars zijn de reden, maar Almere dicht bij de randstad/tegenwoordig al deel uitmakend van de randstad zou een mooi alternatief zijn als lokatie voor een nieuw te openen universiteit om de aangehaalde 20.0000 "boventallige" studenten daar te laten studeren.

  • Voor wie de sociaal democratie een warm toedraagt zou dit filmpje eens van begin tot eind moeten bekijken en beluisteren. En je stemt nooit meer (lokaal) PvdA!

    ‘Roeland van der Schaaf heeft mij rijk gemaakt’ aldus Wim Bulten
    ‘De binnenstad is van de rijken’ aldus Roeland van der Schaaf via Wim Bulten.
    ‘Ik ben die man zeer dankbaar’ aldus Wim Bulten.

    https://www.youtube.com/watch?v=5KAO2InAwVc

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

5 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

6 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

8 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

8 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

11 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

12 uur geleden