In het UMCG is kortgeleden een patiënt met een agressieve vorm van lymfeklierkanker behandeld met een nieuwe, experimentele therapie. Daarbij zijn de afweercellen van de patiënt genetisch veranderd.
Zijn T-cellen zijn genetisch zodanig aangepast dat ze nog maar één ding kunnen, namelijk het herkennen en vernietigen van lymfeklierkankercellen. Volgens hematoloog Tom van Meerten reageert de patiënt goed op deze behandeling. Het gaat naar omstandigheden goed met hem. In Nederland is hij de vierde patiënt die deze behandeling heeft gehad. Hematologen spreken van een enorme doorbraak in de behandeling van kanker.
De behandeling is ontwikkeld voor patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker bij wie chemotherapieën of een stamceltransplantatie niet hielpen. Voor hen is na jarenlange research een nieuwe, veelbelovende therapie ontwikkeld, door genetisch de afweercellen te veranderen. De behandeling is niet zonder risico’s. Zo zijn er bijwerkingen als hoge koorts en sufheid.
Veiligheidsregio Groningen kijkt terug op een drukke jaarwisseling. Naast de gebruikelijke meldingen van buitenbranden waren…
Ondanks de harde wind namen tientallen Groningers woensdagmorgen een frisse duik in het Hoornsemeer, zoals…
Het communicatienetwerk van de politie, C2000, had tijdens de jaarwisseling last van een storing. Het…
Op de Spoedeisende Hulp van het Martini Ziekenhuis werden met name in de tweede helft…
In de oudjaarsnacht hebben diverse branden schade veroorzaakt. Er vielen voor zover bekend geen gewonden.…
Bij het Damsterdiep in Groningen heeft er in de nacht van oud en nieuw een…
Bekijk reacties
Het gebruiken van het eigen imuunsysteem voor het aanpakken van Kanker zou in de toekomst de ziekte wel eens grotendeels de wereld uit kunnen helpen.
Laten we het hopen idd. Mooie ontwikkeling :)
En de protonentherapie is ook al een zéér grote stap voorwaarts.
Super ontwikkeling. Werkt dit ook op long carcinoom?