In het UMCG is kortgeleden een patiënt met een agressieve vorm van lymfeklierkanker behandeld met een nieuwe, experimentele therapie. Daarbij zijn de afweercellen van de patiënt genetisch veranderd.
Zijn T-cellen zijn genetisch zodanig aangepast dat ze nog maar één ding kunnen, namelijk het herkennen en vernietigen van lymfeklierkankercellen. Volgens hematoloog Tom van Meerten reageert de patiënt goed op deze behandeling. Het gaat naar omstandigheden goed met hem. In Nederland is hij de vierde patiënt die deze behandeling heeft gehad. Hematologen spreken van een enorme doorbraak in de behandeling van kanker.
De behandeling is ontwikkeld voor patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker bij wie chemotherapieën of een stamceltransplantatie niet hielpen. Voor hen is na jarenlange research een nieuwe, veelbelovende therapie ontwikkeld, door genetisch de afweercellen te veranderen. De behandeling is niet zonder risico’s. Zo zijn er bijwerkingen als hoge koorts en sufheid.
De lekkages in de damwand bij de nieuwe Esperantotunnel zijn gedicht. Dat laat spoorbeheerder ProRail…
Tijdens de vijftiende editie van het Duchenne Gala Groningen, wat afgelopen zaterdag werd gehouden in…
Op de Eeldersingel heeft maandagmiddag een forse aanrijding plaatsgevonden tussen twee auto’s. (meer…)
Reizigers op de treintrajecten tussen Groningen en Winschoten, Veendam en Assen moeten tot waarschijnlijk donderdagmiddag…
De coalitiepartijen VVD, NSC en BBB willen toch een nieuw onderzoek naar de Lelylijn. Dat…
Bewoners van de wijk Corpus den Hoorn zijn afgelopen week een petitie gestart tegen de…
Bekijk reacties
Het gebruiken van het eigen imuunsysteem voor het aanpakken van Kanker zou in de toekomst de ziekte wel eens grotendeels de wereld uit kunnen helpen.
Laten we het hopen idd. Mooie ontwikkeling :)
En de protonentherapie is ook al een zéér grote stap voorwaarts.
Super ontwikkeling. Werkt dit ook op long carcinoom?