De GGD Groningen doet mee met een test voor een online SOA poli. Dat gebeurt samen met de GGD’s in Zuid-Limburg, Utrecht en Rotterdam.
Jongeren kunnen via internet vragen stellen over seks en seksueel overdraagbare ziektes (soa’s). De jongeren hoeven dan niet naar de huisarts of polikliniek te gaan, maar kunnen via de webcam in gesprek met een verpleegkundige van de GGD. GGD Groningen werkt hiermee samen met Sense.
De GGD’s hopen met deze online poli dat jongeren zich eerder zullen melden. Het gesprek is vertrouwelijk, de inhoud daarvan wordt niet gedeeld met huisarts of ouders. Ook hoeft de jongere niet plaats te nemen in een wachtkamer, met het risico om bekenden tegen te komen.
De projecten in Groningen en Zuid-Limburg zijn al begonnen. Utrecht en Rotterdam volgen binnenkort.
De coalitiepartijen VVD, NSC en BBB willen toch een nieuw onderzoek naar de Lelylijn. Dat…
Bewoners van de wijk Corpus den Hoorn zijn afgelopen week een petitie gestart tegen de…
De rechtbank heeft een 22-jarige man uit Eelderwolde veroordeeld tot 3,5 jaar (42 maanden) celstraf…
Ook de gemeente Groningen roept het kabinet op om te stoppen met de geplande bezuinigingen…
Omdat dat Knol’s Koek dit jaar zijn 100-jarig jubileum viert, kreeg het Groningse bedrijf vrijdagmiddag…
De meeste wedstrijden in het amateurvoetbal die afgelopen weekeinde werden afgelast, worden in het weekend…
Bekijk reacties
De vraag wordt of je überhaupt een consult nodig hebt om te kunnen testen. Juist dat consult vormt een barriere en bovendien zorgt het voor corrupte data (er wordt massaal gelogen over seksuele historie en de klachten worden overdreven om maar gratis te kunnen testen). Het is geen wetenschap om te weten te komen of je risico hebt gelopen en dus moet testen.
De GGD moet langzamerhand gaan toegeven dat er vrije markt alternatieven zijn gekomen die veel efficiënter werken en de belastingbetaler geen geld kosten. De soatest is niet meer verstopt achter een laag professionals maar is inmiddels door alles en iedereen vrij te verkrijgen. En stukken goedkoper dan het bij de huisarts kost! Zonder wachtlijsten, zonder intieme vragen, etc, etc.
In Groningen liggen soatests bijvoorbeeld bij de apotheken van Apothekersgroep Groningen. Ook in de 24/7 automaten! De test is dus letterlijk 24 uur per dag te verkrijgen. Ik vraag me dus af of deze 'innovatie' van de GGD het verschil gaat maken.