Ruim tienduizend demonstranten tegen gaswinning in provincie Groningen

De Vismarkt is vrijdagavond volgestroomd met actievoerders die demonstreren tegen de aardgaswinning die de aardbevingen in de provincie Groningen veroorzaken. Er zijn waarschijnlijk meer dan tienduizend demonstranten.

Daarnaast wordt er een vlotte afhandeling geëist van de schade die door de bevingen veroorzaakt wordt. Onlangs was er nog een zware beving in Zeerijp die niet alleen in grote delen van de provincie, maar ook in de stad schade veroorzaakte.

De demonstranten liepen vanaf de Vismarkt in optocht door de Groninger binnenstad. Dat gebeurde eerder dan gepland, omdat de Vismarkt propvol stond met mensen.

Er liepen naast boze Groningers en sympathisanten ook burgemeesters, bestuurders, mensen van sportclubs, het UMCG en de Rijksuniversiteit mee. Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks was speciaal naar de stad gekomen. “Gisteren waren mensen in de Randstad bang vanwege de zware storm. Dat was één dag. Moet je je eens voorstellen wat de Groningers iedere dag voelen, de angst dat er een zware aardbeving kan komen. Daar moet heel snel iets aan gebeuren. We hebben de middelen daarom moet de regering nu in actie komen”, aldus Klaver die zelf meeliep.

Veel demonstranten spraken hun ongenoegen uit over dat er ondanks de vele schade en de angst waarin veel Groningers leven er nog te weinig aan is gedaan om de aardbevingen te voorkomen. Men eist eindelijk maatregelen van de regering.

Foto Erick Bakker. Vismarkt staat vol met demonstranten.
Foto Erick Bakker. Groninger politici in de demonstratie met onder meer burgemeester Peter den Oudsten en Commissaris van de Koning Rene Paas.
Foto Elin Stil. Tractoren rijden de stad in uit protest tegen de gaswinning.
Foto Erick Bakker: Duizenden demonstranten in de binnenstad.
Foto: Joke Bajema – Ter hoogte van Der Aa-kerk
Foto: Milieudefensie – Marten van Dijl

 

Later meer