Het kabinet gaat wettelijk regelen dat winkeliers hun winkel niet verplicht open moeten stellen op koopavond of koopzondag. Winkeliers mogen in het vervolg zelf hun openingstijden bepalen.
Dat schrijft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee komt een eind aan de verplichte winkelopeningstijden en boetes voor winkeliers die zich daar niet aan houden.
De aanleiding is de ruzie tussen de Coöperatieve Vereniging van Eigenaren van winkelcentrum Paddepoel en Paddepoel Fietsen. De twee eigenaren willen niet open op koopavonden en op koopzondagen. De CVvE legde daarna hoge boetes op. De fietswinkel ging naar de rechter die de winkel veroordeelde tot het betalen van de boetes en ook de proceskosten. Het gaat om ongeveer 26.000 euro. Eigenaren Peter Oest en Martin Haijkens van Paddepoel Fietsen gingen in hoger beroep tegen het vonnis van de rechter. De uitspraak van het Hof moet nog komen.
Winkeleigenaren moeten zich straks wel houden aan het contract dat ze met verhuurders hebben afgesproken over bijvoorbeeld openstelling op koopavonden. “Afspraak is afspraak”, zegt Keijzer. De nieuwe regels beschermen de winkelier tegen het veranderen van winkelopeningstijden door bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonder dat de eigenaar daarmee instemt.
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…
Bekijk reacties
Maar die contracten werden dus ook eenzijdig veranderd met 'kleine lettertjes' ..
Uit libertarisch oogpunt een kleine stap in de goede richting. Nu nog bijv. de VRH afschaffen en verder onderzoeken hoe een overheid zich neutraal en objectief in zaken van ondernemingen en burgers kan opstellen. De overheid dient ons niet als lieg- en roofstaat of als onderdrukker en behoort zich zeker anti-dictatoriaal op te stellen en te gedragen als degene die transparant en oprecht het volk dient, helpt of zelfs rechtschapen vertegenwoordigd.
Paul Beeres mag trots op zichzelf zijn. Niet alleen heeft hij met zijn botte optreden de verhoudingen in het winkelcentrum verziekt. Er komt nu ook landelijke wetgeving die winkeliers het wettelijk gegarandeerde recht geeft zelf de openingstijden te bepalen. De vastgoedsector zal knorretje Beeres hier zeker dankbaar voor zijn.
@Jan
De staat of overheid heeft besloten de wet aan te passen en "het" niet aan de vrije markt over te laten. Jammer natuurlijk, maar waarschijnlijk toch noodzakelijk, want dit komt mede door een VvE die zijn taken verkeert aanpakt en net als een overheid, schijnbaar, 'democratisch' beslist/dwingt contracten te veranderen. Juridisch klopt de gang van zaken, voor zover ik begrijp, niet. Er zal ongetwijfeld in het begin bij koop of huur een contract of overeenkomst zijn getekend, en dit is bindend. Als de winkelier bij het opmaken akkoord is gegaan met de openingstijden dan is de winkelier verplicht zich daaraan te houden. Is het de VvE die nadien een ander contract of overeenkomst afdwingt dan hebben winkeliers het volste recht om terug te komen op het contract, want ook daar is de VvE uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor geweest.
Dat er nu wet en regelgeving komt rond openingstijden is m.i. niet de schuld van de winkelier, maar de schuld van een VvE. Je kunt nu eenmaal niet mensen dwingen een ander contract op te maken of te accepteren. Het zou een janboel worden als dit zomaar even zou mogen, hoewel tegenwoordig, je weet het maar nooit, natuurlijk.
Het is heel belangrijk om de wetsgeschiedenis van de Winkeltijdenwet hierbij te betrekken.
Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/27/kabinet-wil-regels-tegen-verplichte-openstellling-a1590041
Citaat:
‘Door de wijziging van de Winkeltijdenwet in 2013 hebben gemeenten meer ruimte gekregen om de toegestane winkeltijden te bepalen. Dat heeft volgens Keijzer onbedoelde gevolgen gehad voor winkeliers. Winkelcentra in bepaalde gemeenten hebben namelijk sindsdien meer ruimte gekregen om ondernemers te dwingen zich aan bepaalde openingstijden te houden. “Het was daarbij niet de bedoeling dat de wetswijziging in de praktijk ook kan resulteren in een plicht om open te zijn”, concludeert Keijzer.’ Einde citaat.
Nog een kerncitaat van Mona Keijzer: “Voor een winkelier behoort het bepalen van openingstijden tot de basis van de ondernemingsvrijheid.”
Een fout of een onbedoelde maas in de Winkeltijdenwet wordt nog dit jaar door middel van een aanvullend wetsvoorstel van staatssecretaris mr. Mona Keijzer gerepareerd.
Met een beroep op de wetgeschiedenis en de bedoeling van de Winkeltijdenwet kunnen die opgelegde boetes door de CVvE WC Paddepoel thans als onbillijk en onredelijk worden gekwalificeerd. Bovendien is er door die boetes sprake van ongerechtvaardigde verrijking van de CVvE.
Over de besluitvorming door de AV van de CVvE in relatie met die boete van 500 euro maakte ik in november 2016 een reactie op de website van OOG TV.
Zie: https://www.oogtv.nl/2016/11/winkeliers-paddepoel-geen-steek-verder/
Het is net aardbevingsschade, uiteindelijk komt het na vele jaren schade goed. Als je (als winkelier) opkomt voor je rechten word je eerst flink klem gezet, met alle psychische schade van dien, er wordt gedreigd met boetes en uiteindelijk krijg je toch je gelijk. Wat een vreselijk land.