Categorieën: Nieuws

FNV: ‘Wijteams nog steeds een puinhoop’

De FNV heeft de afgelopen maanden ‘misstand na misstand’ geconstateerd bij meerdere Wijteams in Groningen.

De Wijteams zijn verantwoordelijk voor de indicaties vanuit de WMO; bijvoorbeeld voor het aantal uren thuishulp waar iemand recht op heeft. Tussen de Wijteams blijkt een enorm verschil te zijn in hoe de indicatie wordt vastgesteld. Consulenten zijn niet op de hoogte van de voorschriften en kunnen vaak geen goede indicatie stellen. Ook de privacy op de kantoren van de Wijteams laat te wensen over. Cliënten moeten hun verhaal doen terwijl iedereen het kan horen en consulenten stellen zich niet voor.

Deze verhalen en signalen zijn op maandag 12 februari met de directie van de Wijteams en de gemeente Groningen besproken. “Beide gaven toe vooral druk te zijn geweest met het omvormen van de Wijteams in een stichting. Het was voor hen ook duidelijk dat de dienstverlening daaronder geleden had door een gebrek aan duidelijke protocollen en kwaliteit. Er is afgesproken dat er regelmatig overleg komt tussen de gemeente en Wijteams en de FNV”, meldt de vakbond.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Als de indicatie per wijkteam verschillend is en in het openbaar de privacy gevoelige informatie wordt besproken dan kan je wel raden wat er de afgelopen 3 jaar voor dossiers zijn gemaakt. En dan kun je ook wel raden hoe de uitvoering van de nieuwe wmowet in Groningen is. En die dossiers vol fouten zullen de mensen met een wmo voorziening blijven achtervolgen.

  • Ik heb al meegemaakt dat een vijftigplusser, digibeet, die zich wilde inschrijven bij Woningnet, werd weggestuurd bij het WIj-team, want dat moest de buurvrouw maar doen.
    Ik heb er een hard hoofd in dat de WIJ-teams binnenkort wel goed gaan functioneren. Hoop in ieder geval dat de FNV er bovenop blijft zitten. De mensen verzuipen al in de bureaucratie en veranderende wetten en dan mag de ondersteuning daarbij wel in orde zijn!

    • Waar zou je dit willen delen Otto ?
      Als iedereen het in het wilde weg deelt op social media is het dan levert het nog niets op vrees ik.
      Overigens ken ik inmiddels ook voorbeelden van mensen met problemen met hun dossier. Ik ben dan ook benieuwd wie er onderzoek doet dan kunnen die mensen die ik ken zich misschien melden.

      • Facebook en Twitter zijn toonaangevend. Als dit zijn climax bereikt, waardoor er wellicht een meldpunt ontstaat als een initiatief vanuit het volk. Met nadruk het volk. Dat het dus niet wordt weggekaapt door de politiek, wat veelal gebeurt en dus alsnog onder de pet.

      • Dank Otto.
        De mensen waar ik het over heb zijn niet zo actief op social media en zijn ook moe na alles wat ze al hebben meegemaakt met de botte houding van wij consulenten.
        Bij hun gaat het ook om medische diagnoses en conclusies gedaan door wij consulenten die geweigerd worden uit hun dossier te halen. Zij durven dit niet zomaar op internet te zetten maar weten ook niet hoe ze hun niet kloppende dossiers weer kunnen opschonen. Ze hebben dit gevraagd maar Wij consulenten delen hun botweg mee dat het er in blijft staan en ze alleen een aanvulling mogen geven. Het zou mooi zijn als ze zich bij het onderzoek die jij noemt aan kunnen sluiten. Vertrouwen in deze gemeente is er niet meer na alles wat ze hebben meegemaakt aan onbeschoft gedrag door Wij consulenten.

      • En dat heet dus een welzijn instelling! Met nadruk op welzijn. In principe is de 'WIJ' instelling een ondervanging van het repressief beleid. Het wordt de hoogste tijd, dat de Groningers in hun rechten worden bijgepraat en die hebben ze. Het overruled de plicht. Je verwacht, dat de lokale politiek deze handschoen oppakt, zoals het hoort door bepaalde politieke partijen. Dat gebeurt dus niet. Ik zal ook niet weten, waarop ik moet stemmen in november. De Groningers zijn niet vertegenwoordigd!

      • Klopt helemaal. Het hele beleid is gericht op bezuinigen over de ruggen van mensen die de zorg hard nodig hebben. Ik dacht eerst nog dat het een incident was met een wij consulent die niet goed functioneerde. Maar intussen weet ik beter.
        Lekker makkelijke slachtoffers voor de graaiers in deze gemeente met Ton Schoor (D66) aan het roer.
        Als ik alleen al kijk hoeveel ellende mensen die afhankelijke zijn van wmo voorzieningen de afgelopen jaren al over zich heen hebben gekregen en een gemeenteraad die nergens op reageert en met oogkleppen op alles afdoet als individueel probleem hoef je uit die hoek niets te verwachten.
        De enige hoop voor de mensen is de rechter en de FNV die niet opgeeft. Diep triest.

  • Ook het uitwisselen van gegevens met andere instanties/instellingen zonder dat dit met de betrokkene is gecommuniceerd, daarmee gaat 'WIJ' over de schreef. Er loopt ook in dat geval een onderzoek naar WIJ in het kader van de wet 'privacy persoonsgegevens'.

    Ik adviseer een ieder, dat problemen heeft of nadeel ondervindt met WIJ, dit te delen via social media en dit niet aanhangig maken binnen deze instantie. zodat het niet onder de pet blijft.

  • De wij in beyum is goed stop met intellectueel gezeur ze zijn nieuw geef n eerlijke kans die organisatie t zijn aardige goeddoeners

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden