De organisatie WarmteStad gaat onderzoeken welke bron de bedrijven op Zernike en ongeveer 10 duizend huishoudens in Paddepoel en Selwerd in de toekomst gaat verwarmen.
WarmteStad maakt nu een longlist van allerlei opties als bron voor het warmtenet. Het gaat om een alternatief voor geothermie, dat in november werd stopgezet. Er zijn diverse alternatieven: biomassa, biogas, restwarmte, omgevingswarmte, zonthermie of een combinatie. Daarna wordt een analyse gemaakt, waarbij zaken als kosten, uitstoot en betrouwbaarheid centraal staan.
Het streven is nog voor de zomer een plan te hebben, dat goedgekeurd moet worden door de aandeelhouders: gemeente en waterbedrijf. De nieuwe duurzame bron kan volgens WarmteStad vanaf 2020 gaan draaien. Tot het zover is worden de bedrijven en woningen voorzien van warmte uit een tijdelijke warmtecentrale, die eind dit jaar klaar moet zijn.
De komende dagen zien we weinig verandering in het weer: de zon is vrijwel onzichtbaar…
Een 38-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van dinsdag op woensdag aan de…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt naar de Tasmantoren in de Stad. Dat meldt RTV Noord.…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt voor een incident langs de N360 bij Ten Post. Een…
Zondag 22 december hebben Stadjers Raheel Ahmed en Haris Zaman de tweede prijs binnengehaald in…
Myron Hamming, voormalig stadsdichter van Groningen, is sinds deze week Awareness Ambassadeur bij Unicef Nederland.…
Bekijk reacties
Biomassa/biogas is nepduurzaam. Er komt nog steeds gewoon co2 versneld vrij die anders opgesloten zou blijven. Wat je zou kunnen doen is zonnewarmte opslaan onder de grond en die in de winter gebruiken. Dat hoeft niet heel diep. Je kunt bijvoorbeeld de wegen in het gebied als zonnecollectoren gaan gebruiken. Kost wel een grote investering omdat je alle wegen moet open halen en ze moet vervangen door een weg met een buizensysteem.