Foto Andor Heij
Er moet over enkele jaren een supersnelle treinverbinding komen vanuit Groningen en Leeuwarden naar de Randstad. Dat meldt de Leeuwarder Courant.
Het gaat om een trein die een of twee keer in de spits zonder tussenstops door gaat rijden naar Amsterdam of Utrecht. Intercity-stations als Assen en Zwolle worden dan overgeslagen.
ProRail directeur Pier Eringa denkt op termijn zelfs aan een halvering van de reistijd. Dan moet ook de snelheid van de treinen omhoog en zijn er aanpassingen aan het spoor nodig.
Het weekend begint met stralend lenteweer. Zaterdag klimt het kwik naar boven de 20 graden…
Een deel van de Brailleweg is komend weekend afgesloten onder de A28. De toerit naar…
Op vrijdag 18 en zaterdag 19 april kunnen inwoners van de gemeente Groningen weer gratis…
Een groep sociologiestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen wil weten hoe ouderen hun contacten met buurtgenoten…
Komend weekend voert de gemeente Groningen een aantal laatste werkzaamheden uit voor de herinrichting van…
Met de onthulling van een informatiepaneel is vrijdagmiddag het 'historisch ommetje' van Garmerwolde officieel geopend.…
Bekijk reacties
een snelle (ICE) verbinding van Schiphol met Fryslan (Heerenveen), Groningen en Bremen lijkt mij nog altijd een betere optie, zeker voor het Noorden.
Heerenveen... Een plaatsje met nauwelijks 30.000 inwoners. Je naam verraadt veel (niet lelijk bedoeld), maar ik zie het economische voordeel niet. Bremen snap ik, hoewel Bremen - Groningen zo ongeveer dezelfde verhouding is als Groningen - Heerenveen.
Hoera, spoorplannen. Altijd goed. Zeker in Groningen, waar het drukker en drukker wordt en de auto minder en minder aantrekkelijk.
Maar. Het stuk tussen Assen en Hoogeveen (40km) is uitermate geschikt voor hoge snelheden, omdat dat spoor kaarsrecht is, maar hoe zit het met de bochten in de rest van het traject? Hoe snel kun je daar doorheen? Als je de snelheid in de bochten wil verhogen moet je óf de bochten verruimen, óf deze schuin(er) leggen. Maar wat voor effect heeft dat laatste op langzaamrijdende treinen? Of gaat voor alle treinen de snelheid omhoog? Hoe zit dat dan op de korte stukjes, zoals tussen Groningen Hoofdstation, Europapark en Haren?
Speaking of which: hoe gaan deze treinen om met langzamere (stop-)treinen? Voorbijracen op een station? Of moet er, net als tussen Utrecht en Amsterdam, een extra set sporen komen? Daar dan toch de gasbaten (vol-gas-baten?) voor aanwenden?
Zuiderzeelijn? Zou dat niet beter zijn?