“Wij hopen dat Willem-Alexander onder de indruk is van ons Wikihouse”

Nog ruim twee weekjes en dan viert Groningen Koningsdag. De voorbereidingen op het feest zijn in volle gang, onder andere op het Alfa-college waar een Wikihouse in elkaar wordt gezet.

“Toen we hoorden dat de Koninklijke familie Groningen ging bezoeken zijn we flink gaan lobbyen met als resultaat dat we op de Grote Markt staan aan de route waar de Koning en de Koningin langs gaan lopen”, vertelt projectleider Johan Tukker van het Alfa-college. Het ROC werkt in het project samen met de Hanzehogeschool. Op de Grote Markt is er tijdens het Koninklijk bezoek aandacht voor de aardbevingsproblematiek maar wil men in het programma ook heel duidelijk stil staan bij de toekomst. “Ons Wikihouse bestaat uit 220 multiplex-platen. De onderdelen sluiten nauwkeurig op elkaar aan en de verbindingen worden met wiggen vastgeklemd waardoor er geen schroef aan te pas komt.”

De bouwwijze wordt Cradle2Cradle genoemd, een manier van bouwen die zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Maar met het Wikihouse wil men meer. “Hier aan deze kant van het huis komt een energiewand”, vertelt student Maurits Medemblik enthousiast. “Op het dak komen zonnepanelen te liggen en met de installatie die hier staat kunnen we water bijvoorbeeld warm maken. Ontzettend belangrijk omdat we daarmee af kunnen van het aardgas.”

Maurits is ook de student die op Koningsdag het Koningspaar rond mag leiden door het huis. “Ik ben wel een beetje zenuwachtig, maar ik ga gewoon mijn ding doen, mijn verhaal vertellen en dan hoop ik dat ze ons ideaal meenemen naar huis.”