Vervoersbedrijf Arriva wil snel met de vakbonden om tafel om verder te onderhandelen over de cao impasse die is ontstaan in het openbaar vervoer. Dat liet directeur Anne Hettinga dinsdagochtend weten in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.
De afgelopen twee dagen werd er in het streekvervoer gestaakt. Streekbussen en diverse stadsbussen reden niet omdat er geen overeenstemming gevonden kan worden in de cao openbaar vervoer. Ook verschillende regionale treinen vertrokken niet omdat er hier een conflict is in de cao multimodaal.
Cao openbaar vervoer
“Het is ontzettend vervelend dat het akkoord dat in januari gesloten was toch in de prullenbak is beland”, zegt Hettinga. Hij geeft toe dat het zoeken naar een oplossing in deze onderhandelingen moeilijk is. Naast Arriva en de vakbonden FNV en CNV zitten ook vervoersbedrijven als Connexxion, Keolis en Qbuzz aan tafel. “Ik ga niet reageren op geruchten dat wij ons als Arriva zijnde flexibeler opstellen aan tafel dan collega-bedrijven, maar feit is wel dat je er samen uit moet zien te komen.” Onder deze cao vallen voornamelijk buschauffeurs. Zij eisen een beter salaris, lagere werkdruk en meer ruimte om naar het toilet te kunnen. “De ruimte om het naar het toilet te gaan was er, is er, en zal er ook altijd zijn. Daar zal niemand ooit aankomen. In het akkoord dat in januari was gesloten stond dat men om de 2,5 uur de ruimte kreeg om naar de wc te kunnen, alleen is het ontzettend moeilijk om dit vast te leggen in een rooster.” Daarnaast lag er volgens Hettinga ook een keurig loonbod, en goede afspraken over een werkdrukverlaging. “Wat mij betreft gaan we snel verder onderhandelen.”
Cao multimodaal
“Ik vind het heel vervelend dat de vakbonden eisen dat we eerst een akkoord moeten zien te bereiken in de cao openbaar vervoer, en dat ze daarna willen onderhandelen over multimodaal. Het zijn echt twee heel verschillende cao’s waar heel andere partijen bij betrokken zijn.” Onder de multimodale cao vallen voornamelijk machinisten en stewards die werkzaam zijn bij Arriva en Keolis. De werknemers hebben als eis dat ze hetzelfde gaan verdienen als dat wat hun collega’s bij de NS ontvangen. “Wij willen als bedrijf snel om tafel met Keolis en de vakbonden om hier ook verder in te onderhandelen.” Dat is volgens Hettinga ook het beste wat gedaan kan worden. “Oplossingen bereik je aan tafel en niet door vraaggesprekken en interviews via radio of televisie.”
“Vanaf dinsdag estafettestakingen”
Vakbond FNV noemt de stakingen dinsdagavond een succes. Ze juichen het nieuws toe dat Arriva verder wil onderhandelen, maar constateren ook dat er nog steeds geen nieuw akkoord ligt. Mocht dat zo blijven dan volgen er vanaf volgende week dinsdag estafettestakingen. Deze acties zullen beginnen in Utrecht, Arnhem/Nijmegen en Twente. In Utrecht gaat het daarbij om het stads- en streekvervoer van U-OV. In de Gelderse SAN-concessie zullen dan de bussen van vervoersbedrijf Hermes niet rijden en in Twente blijven de bussen van Keolis in de remises staan.
De fractie van de SP heeft de afgelopen dagen taarten rondgebracht bij Groningse apotheken. Dat…
Maandagmiddag heeft een ongeval plaatsgevonden op de afrit van de N7 in de richting van…
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
Aanvankelijk leek het erop dat niemand anders dan alleen de FC-supporter gewond is geraakt bij…
Kerstbomen, lampjes, slingers, kerstmannen en sneeuwpoppen: tijdens Kerst hoort het er allemaal bij. Sommige Stadjers…
Aan het Anker in Lewenborg was maandagmiddag een flinke politiemacht op de been tijdens een…