Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zal leiden tot een sterke toename van de vraag naar elektriciteit. Een behoefte waarin ons land paradoxaal genoeg juist door gascentrales zal moeten worden voorzien.
Dat concluderen hoogleraren Machiel Mulder en José Luis Moraga González van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek in opdracht van het Centre on Regulation in Europe. ‘Onze bevindingen vormen een nieuw geluid in het debat over de energietransitie’, stellen de auteurs.
‘Alle ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzame energie via zon en wind zullen bij lange na niet voldoende zijn om de groei in de elektriciteitsvraag bij te houden. Omdat Nederland in 2030 kolencentrales gaat sluiten, er geen kerncentrale bijkomt en onze buurlanden met hetzelfde probleem zitten, is het tevens onmogelijk om meer elektriciteit te importeren. De consequentie is dat we veel meer stroom met gascentrales zullen moeten opwekken.’
In de ochtenduren is er woensdag kans op hardnekkige mist. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is…
Het Schotse avontuur van Kevin van Veen is afgelopen. Op sociale media laat St. Mirren…
De basketballers van Donar hebben dinsdagavond de uitwedstrijd in de European North Basketball League tegen…
In de gevel van vier nieuwbouwwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren is een plaquette geplaatst…
Amerikanen gaan dinsdag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Groningse Amerikanen volgens de verkiezingen op…
Het KNMI waarschuwt dinsdagavond voor dichte mist. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…
Bekijk reacties
En hier gaan wij dwangmatig trachten CO2 doelstellingen te halen, waar men nu in landen als India, Bangladesh, Pakistan, Indonesië, aan de nieuwe welvaart mag gaan proeven en druk doende is om een inhaalslag te gaan maken, wat zich vertaald in het gaan gebruiken van sterk vervuilende twee-takt motoren, door de import en het gebruik van de in het westen afgedankte sterk vervuilende auto`s, enz.enz.
Daarbij komt dat het verwarmen van huizen d.m.w. een warmtepomp, het gemiddelde gebruik door huishoudens van aardgas voor verwarming dan wel sterk doet verminderen, maar men vergeet er bij te vermelden dat men op jaarbasis wel een 5000-6500 kWh meer aan stroom gaat verbruiken en hoe wordt dat opgewekt?
Middenweg, je ziet het precies goed. Die fopdoelstellingen van het klimaat zullen nooit gehaald worden. In latijns Amerika zijn het aantal autos en motoren ook flink toegenomen evenals Azie (laos, Myanmar, cambodja). Want Duitsland moet natuurlijk wel zijn export goed op gang houden. Een beetje dieselgate, goedkope vluchtelingen en oost Europeanen in de fabriek en lekker exporteren. En Merkel maar opkomen voor de auto industrie. In Duitsland zijn ze ook heel blij, de export en economie draait als een tierelier.
Maar het is makkelijker om de aandacht op Trump te richten als die een vodje papier in Parijs over het klimaatverdrag niet tekent.
Dat is logisch. Als je gas eerst elders verbrandt en dan gaat transporteren en vervolgens opnieuw gaat omzetten in warmte dan is dat ontzettend ineffectief als je ook geen gastransport netwerk hebt waar dat verlies niet optreedt. Als je huizen van gas afsluit of zonder gas bouwt, dan moet je er voor zorgen dat ze zelf hun energie kunnen opwekken met zonnepanelen en zonnecollectoren en warmtewisselaars. In plaats van centrale opwekking van energie moeten we naar een energiematrix. We zijn in Nederland te gefixeerd bezig met het uitfaseren van gas, terwijl we het juist nodig hebben om de energietransitie in goede banen te leiden. natuurlijk zorgt het verbranden van gas voor CO2 uitstoot, maar het alternatief steenkool is veel erger, bovendien worden die centrales ook gesloten. Gas kun je gebruiken om tekorten in de energiematrix op te vangen zolang er nog geen technologie is om voldoende energie in batterijen op te slaan. Uiteindelijk zou je ook waterstof daarvoor kunnen gebruiken.