“Deze drie dagen geen bussen, daarna zien we wel”

Ruim tienduizend buschauffeurs hebben woensdagochtend in het land het werk neergelegd. “Tot komende vrijdag staken we, en wat we daarna gaan doen zien we wel.”

Ook in Groningen werd er gestaakt hoewel het niet een volledige staking is. “We hebben de indruk dat zo’n veertig procent van de chauffeurs werkwillig is”, vertelt Michel van der Mark van Qbuzz. “Daarom kunnen we heel veel lijnen in de stad rijden zodat studenten en leerlingen toch naar toetsen en tentamens kunnen maken, want naar die geluiden hebben we de afgelopen week goed geluisterd.”

“Wij hebben de indruk dat zo’n tachtig tot 85 procent staakt”, zegt Henk Koning die busschauffeur is in de stad. “Duidelijk is ook dat we morgen en overmorgen ook gaan staken. Vrijdagmiddag vindt er een sectorvergadering plaats hoe verder. Wij verwachten namelijk dat er de komende dagen geen akkoord komt, wat betekent dat de acties een vervolg krijgen. Of we dan maandag opnieuw de hele dag gaan staken, of dat we gaan spitsrijden, dat beslissen we later.”

De buschauffeurs in het land staken voor een nieuwe cao. De chauffeurs klagen over een te hoge werkdruk, en een te laag salaris. Eerder werd er in januari, april en mei ook al gestaakt.