Sipke de Wind uit Leek doet onderzoek naar de mijnenvelden die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog rond de stad lagen.
‘Ik ben meerdere jaren bezig met onderzoek naar de Duitse verdediging van de stad. Niemand had me daarbij ooit verteld dat aan de randen van de stad een vijftal mijnenvelden waren aangelegd. Bij de Friesestraatweg lagen er maar liefst drie. Ze waren aangelegd om beschutting te geven aan de Duitse soldaten die moesten vechten in een stelsel van loopgraven en tankgrachten. De velden werden aangegeven met borden met een zwarte doodskop erop.’
De bevrijders hebben overigens weinig last gehad van deze levensgevaarlijke hindernissen. Nadat de stad bevrijd was hebben de Canadezen direct een aantal gevangen genomen Duitsers aan het werk gezet om de mijnen te ruimen. In de zomer van 1945 waren alle weilanden schoon verklaard door de autoriteiten.
‘De mijnen waren afgevoerd naar een gebouw achter de Rabenhauptkazerne, wat werd bewaakt door de Canadezen. Wie hier meer over kan vertellen mag me bellen,’, schrijft Sipke de Wind (0594 -513231).
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
Het aantal plekken waar vuurwerk afsteken verboden is blijft voor volgende week dinsdag steken op…
Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek krijgt een bijzonder object in de…
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…