Bij een opgraving op de hoek van de Nieuweweg en de Oostersingel hebben archeologen een originele bom van Bommen Berend gevonden. Het gaat zeer waarschijnlijk om een mortiergranaat van gietijzer, die tijdens het beleg van 1672 op de stad is afgeschoten. De bom weegt ruim 40 kilo.
Volgens stadsarcheoloog Gert Kortekaas gaat het om een unieke vondst. De bom zat zo’n 2 meter diep in de grond en werd gevonden op een plek die destijds net binnen de stadswal lag. Na de vondst werd de EOD ingeschakeld, maar die concludeerden na het verwijderen van de houten prop dat de bom gevuld was met zwart water in plaats van kruid. Omdat het explosief niet meer gevaarlijk is, mag het in Groningen blijven.
De bom ligt momenteel in een ontziltingsbad en zal worden geconserveerd. De hoop is dat de hij op 28 augustus, tijdens het Gronings Ontzet, zichtbaar is voor publiek.
Met het einde van het jaar in zicht, is het ook tijd om naar je…
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…
Bekijk reacties
Heel gaaf!
Het mortier was van een bijzonder zwaar kaliber als het om een kogel van 40 kilo gaat; hij zal ook dichterbij hebben gestaan dan de genoemde Zuidelijke Ringweg. Mortieren schoten (en schieten) in een steile baan, waardoor het bereik kleiner is dan dat van een kanon. De zwaarste praktische kanonnen van die tijd, halve kartouwen (24-ponders), schoten zo'n anderhalf kilometer ver op een goede dag. Mortieren kwamen nauwelijks boven de kilometer uit.
(Dat is ook de reden dat ik het verhaal van de Groote Griet, die tot Haren (5 km!) zou reiken, ook niet echt kan geloven).
In 1672 zal het mortier die deze granaat afschoot, ongeveer halverwege de Kempkensberg en de toenmalige stadswallen bij wat nu het Zuiderpark is, hebben gestaan. Het loopgravennetwerk dat naar de Stadswallen werd gegraven, was mede bedoeld om mortierposities te kunnen maken zonder door het verdedigend geschut te worden geraakt. We weten inmiddels dat dat niet helemaal is gelukt. :o)
Zeer interessante toelichting op dit artikel. Bedankt.