Categorieën: Nieuws

RUG groeit als kool en dat leidt tot problemen

De Rijksuniversiteit verwacht komend studiejaar 23 procent meer eerstejaars bachelors dan vorig jaar, en 20 procent meer master-studenten. Dat meldt de Universiteitskrant.

De universiteitsraad vreest grote huisvestings- en capaciteitsproblemen. De grootste groeiers zijn de faculteiten Gedrags- en Maatschappij-wetenschappen en Science and Engineering. Beide kampen nu al met gebrek aan onderwijs- en tentamenruimtes.

Er zijn nu af en toe tentamens in het weekend en in de avonduren. De Universiteitsraad pleit daarom voor snelle maatregelen, zoals een numerus fixus, een maximaal aantal studenten. Ook is de RUG bezig met nieuwbouw en verbouw.

Al die nieuwe studenten hebben ook woonruimte nodig, iets wat met name voor het groeiende aantal buitenlanders vaak lastig is. Er wordt nu gewerkt aan een plek waar studenten tijdelijk kunnen overnachten, bijvoorbeeld in een hotel of op een boot.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Je moet de groei natuurlijk wel kunnen faciliteren. Een numerus fixus op de populaire studies kan helpen. Je kunt ook denken maar een bepaald percentage buitenlandse studenten per studie toe te laten. De frictie zal zich niet alleen voordoen op huisvestingsgebied. Je identiteit als Nederlandse universiteit komt ook in het geding als het aandeel internationalen te groot wordt.

    • Dat heeft er niets mee te maken. Studentenaccommodaties worden vaak gebouwd door investeerders, niet door woningbouwverenigingen.

      • Hoeveel sociale huurwoningen voor starters en gezinnen worden er op dit moment in Groningen gebouwd door corporaties en hoeveel voor gezinnen en starters op de woningmarkt? Te denken valt hierbij o.a aan bouwwerken als Hexicon op De Hoogte, Polaris in Paddepoel, of z.g. investeerders/souteneurs welke als voorbeeld nu een studentenflat aan De Hoogeweg bouwen.
        Zou deze stad een zeg 20.000 studenten minder kennen, dan zou er ook gen woning/kamernood in deze stad bestaan en zouden zowel investeerders als corporaties zich toe gaan leggen op de bouw van (sociale) huurwoningen voor gezinnen en starters op de woningmarkt.

  • Waarom geen campus Drenthe en wel een campus Friesland? Antwoord: het bestuur is bezet door een corrupte Friese vriendenkliek.

    Verder numerus fixus voor alles behalve fundamenteel natuurwetenschappelijke studies, inforu en medicijnen/tandheelkunde.

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

4 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

4 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

6 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

7 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

8 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

8 uur geleden