De balkons aan de Westindischekade zijn zo onveilig dat bewoners er, tot het einde van 2018, niet meer op mogen komen. Dat schrijft woningcorporatie Lefier naar aanleiding van het afgebroken balkon in juli.
Begin juli brak een van de balkons aan de Westindischekade af. Naar aanleiding daarvan heeft Lefier een onderzoek ingesteld. “Uit het onderzoek blijkt dat het balkon op nr 256 is losgeraakt door het roesten van de wapening (staal) in het beton”, schrijft Lefier aan de bewoners. Het ongeluk was aanleiding voor een grondig onderzoek, maar dat gaat tijd kosten. Lefier hoopt voor het einde van het jaar duidelijkheid te hebben over de oorzaak en de oplossing van het probleem.
‘Niet veilig genoeg bij normaal gebruik’
Tot die tijd zijn de balkons niet begaanbaar. “Om uw veiligheid te kunnen garanderen zijn alle balkons gestempeld en afgesloten. In afwachting van het onderzoek blijven deze maatregelen van kracht. We begrijpen dat het in deze tijd van het jaar vervelend is, maar u mag de komende maanden écht niet op uw balkon komen.” Schrijft Lefier. De bewoners hoeven niet bang te zijn dat hun balkon ineens los raakt. “De balkons worden nu ondersteund en zullen dus nu niet ineens losraken van de gevel. Maar de balkons zijn niet veilig genoeg om er normaal gebruik van te maken.”
Eind vorig jaar waren er klachten over vergelijkbare balkons in de Couperusstraat. De woningen zijn deels van Lefier en deels van particuliere eigenaren. Van de 32 balkons bleken er vijftien onveilig te zijn, waarvan er drie van Lefier waren. Lees hier het artikel terug.
Kiertje om te luchten
De bewoners zijn niet blij met het nieuws, zeker niet omdat het nu erg warm is. Ze willen graag de balkondeuren openzetten om wat te luchten. Lefier heeft daar een oplossing voor gevonden. “We willen vóór de bouwvak alle balkons voorzien van een beugel, die de mogelijkheid geeft om de balkondeur op een kiertje te zetten.” De beugels worden op 31 juli, 1,2 en 4 augustus geplaatst. De bewoners hoeven er niet voor thuis te blijven en tijdens de ingreep worden ook de vuilniszakken die nog op het balkon staan, weggehaald.
Uitzondering
Voor enkele bewoners is er goed nieuws: de hoekbalkons zijn wel veilig. Zij worden vanaf twee kanten ondersteund en daarom is er geen instortingsgevaar. Lefier gaat, zodra er met een hoogwerker gewerkt wordt, de balkondeuren openmaken en het balkon vrijgeven.
In september worden de balkons eerst visueel geïnspecteerd, vooral van de buitenkant. Op basis daarvan wordt bepaald bij welke balkons ook geboord gaat worden en andere tests worden gedaan.
De fractie van de PVV in de gemeenteraad maakt zich zorgen over het opvangen van…
De ijshockeyers van GIJS hebben zaterdag een zure nederlaag geleden in Utrecht. In overtime werd…
Politieagenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een 25-jarige automobilist aangehouden na een…
Ouderen in Ten Boer hebben de afgelopen periode gewerkt aan een graffiti-muurschildering. Kunstenaar Quinten van…
Het aantal mensen dat gebruik maakt van de Voedselbank ligt lager dan in de hoogtijdagen…
Leden van studentenvereniging Vindicat hebben tijdens de marathon van Amsterdam een recordbedrag van ruim 173.000…
Bekijk reacties
Zozo, wat een prioriteit geven ze hier aan. Na de zomer en de warmte AL in september gaan controleren.
Ik zou zeggen huurverlaging. En daar hebben ze nu alle tijd voor om dat te regelen want ze gaan pas beginnen in september. Of moet daar ook een extern bedrijf aan te pas komen dat pas in december beschikbaar is?
Veel gesprongen op het balkon (bordes Vindicat) en bierjes oke jaren tachtig. Gewoon geduld so be it stukje onmacht...
Nu zijn ze opeens allemaal onveilig, zelfs met stempels.... Zoveel veiligheidsbesef opeens.
Slopen de oude rommel!.