De waterstand in natuurgebied De Onlanden staat met 62 centimeter onder NAP op de laagste stand sinds de herinrichting van het gebied in 2012.
Gemiddeld viel er de afgelopen 10 jaar in de maand juli zo’n honderd millimeter regen in De Onlanden, maar in deze droge maand juli is er slechts vier millimeter gevallen, aldus Stichting Natuurbelang De Onlanden. Grote stukken van de zogenaamde ‘wetlands’ in het natuurgebied zijn compleet droog gevallen.
Stichting Natuurbelang De Onlanden meldt dat de gevolgen vooral zichtbaar zijn langs het Eelderdiep, wat tot nu toe het meest natte deel van het gebied is geweest. Afgelopen winter bereikte het waterpeil hier nog recordhoogten.
“Hij lijdt niet onder zijn uiterlijk”, vindt Remco uit Haren. Maar naaktkat Yoda is voor…
Op de Hogelandsterweg (N997) bij Delfzijl vond dinsdagavond een ernstig verkeersongeval plaats waarbij twee auto’s…
De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Bekijk reacties
Record hoogten en laagtes in 1 jaar. Dat zijn helaas tekenen dat de aarde een omslagpunt aan het naderen is en niemand weet wat er gebeurt als dat eenmaal bereikt is. Zo te zien zit er nog genoeg vocht in de grond want het staat er mooi groen bij.
Het omslagpunt naderen zeg je?,dat is complete onzin.Hier een stukje duidelijkheid:
Hoogleraar Cor Langereis (Universiteit Utrecht), specialist op het gebied van paleomagnetisme, is niet onder de indruk. De variaties waren de laatste decennia niet extreem groot in vergelijking met de afgelopen eeuwen. Langereis: “Iedereen zegt altijd dat de magnetische polen enorm aan het bewegen zijn, maar als je kijkt naar de geomagnetische polen, de uitkomst van de jaarlijkse optelsom van alle metingen van het aardmagnetisch veld, verspreid over de aarde, dan valt de beweging van het veld erg mee.”
De wetenschap is niet in staat de bewegingen van de magnetische polen te voorspellen, maar het lijkt er wel op dat de beweging samenhangt met verschillen in temperatuur op de grens van de aardkern (ijzer) en de aardmantel (gesteente) die erboven ligt. Die temperatuurverschillen beïnvloeden stromingen in het vloeibare, ijzeren, buitenste deel van de aardkern. Die stromingen veroorzaken het aardmagnetisch veld.
De rotatie-as beweegt zich in de richting van dat massatekort”, zegt geofysicus Bert Vermeersen (NIOZ en TU Delft). De snelheid valt mee: tien centimeter per jaar.
Ik heb het niet niet over de magnetische polen, ik heb het over een kritieke massa aan broeikasgassen in de atmosfeer. Wat zet je jezelf weer mooi te kijk Doe.
Aan 6 jaar meten kun je natuurlijk nog geen conclusies hangen, hooguit krantenkoppen.