De Gemeente Groningen heeft een oplossing in de strijd tegen wanpraktijken bij het studentenverhuur. Ze wil misstanden op de kamerverhuurmarkt aanpakken met een nieuw vergunningenstelsel.
Verhuurders van kamers of appartementen hebben vanaf 1 januari volgend jaar een vergunning nodig voor de verhuur en bemiddelen. Met dit nieuwe instrument wil de gemeente de strijd tegen wanpraktijken door kamerverhuurders en bemiddelingsbureau’s intensiveren. De vergunning kan namelijk worden ingetrokken bij slecht gedrag, zoals bedreiging en intimidatie. Dat is hard nodig, want de meeste verhuurders doen het goed en hebben het beste met de huurders voor, maar er zijn uitzonderingen. Sommige verhuurders gaan stelselmatig over de schreef. “Het gedrag van een beperkte groep verhuurders is onacceptabel, ze zorgen voor een negatief beeld over alle verhuurders.” zegt wethouder Roeland van der Schaaf over hen. De nieuwe vergunning wordt per adres afgegeven. “Studenten die door intrekken van de vergunning van hun huisbaas hun woonruimte kwijtraken, helpen we bij het vinden van een nieuwe plek.”
Groningen is de eerste gemeente in Nederland die op deze manier goed verhuurderschap wil stimuleren en wanpraktijken wil aanpakken.
De politie is opzoek naar vier personen die mogelijk betrokken zijn bij een incident in…
Straatboer Steven heeft afgelopen vrijdag bloembollen langsgebracht bij twintig Groningse huurders die afgelopen jaar hun…
De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…
Bekijk reacties
Uitstekend idee. Alleen krijg je dan niet weer overdracht van economisch eigendom e.d.? Of gaat het bemiddelingsbureau dan huren van de verhuurder met recht van onderverhuur? Timmer het dan wel goed af, anders zit je de goedbedoelenden alleen maar te treiteren en te stigmatiseren en doe je de groep waar de aanpak voor bedoeld dus alleen maar weer een dienst.
Recht van onderverhuur lijkt me dan weer lastig: wat als de vergunning wordt ingetrokken?
Verder een prima plan van de gemeente (en dat mag ook wel eens gezegd!)
Als de vergunning wordt ingetrokken, kun je een volgende (formele) eigenaar deze niet zomaar weigeren.
Interessant....
Maar hoe willen ze dit aanpakken?
Ik hoop dat onder de "bemiddelingsbureau's" ook websites vallen die alleen maar vermeldingen verzamelen van andere sites en geen enkele meerwaarde bieden, tegelijkertijd de uitstraling hebben alsof ze de meeste grote, betrouwbare en arbeidsintensieve website zijn die er bestaat. Zulke flutsites, die geld vragen, maar niets meer bieden dan een willekeurige Google zoekopdracht.
En dat soort groenteboertjes dat 's morgens om 5 uur nog even langs de veiling gaat om het bijna doorgedraaide spul nog even op de aanhanger te krijgen. Ze gaan ook nog even in de containers van de Makro en de Sligro om te zien of er nog een paar niet-beschimmelde sinaasappels tussen zitten en proberen dat aan arme studenten te verkopen.
Lijkt goed als overheden allerlei zaken aanpakken maar hou er wel rekening mee dat aanpak gemiddeld vaker wel dan niet ten koste van de kwaliteit en ontwikkeling van een systeem als geheel gaat. Is empirisch bewijsbaar. De vraag op welke wijze je het beste iets kunt aanpakken heeft men vaak helaas al helemaal geen enkele algemene gedachte over.