WarmteStad B.V. had eerder kunnen weten dat ze geen winningsvergunning zou krijgen voor proefboringen naar aardwarmte. Dat is de belangrijkste conclusie in het onderzoeksrapport van de gemeente Groningen naar het stopgezette project ‘Geothermie Noordwest.’
Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) had zelf een hogere risico-inschatting voor aardbevingen gemaakt dan WarmteStad. Ook vindt de onderzoekscommissie dat WarmteStad had moeten onderzoeken of er bij de aandeelhouders (gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen) nog voldoende draagvlak was voor het project toen de opvattingen over aardbevingsrisico’s veranderden.
Wel vindt de commissie dat er nog steeds geen gegronde reden is om aan te nemen dat opwekken van aardwarmte in Groningen een groot risico op aardbevingen oplevert. Ook de kritiek van het SodM over de risicobesef van WarmteStad is volgens de commissie niet gegrond, WarmteStad was zich terdege bewust van de mogelijke risico’s.
Geothermie Noordwest moest Groningse huishoudens en bedrijven met aardwarmte gaan verwarmen. Het project werd in november 2017 afgeblazen. Het kostte uiteindelijk 6 miljoen euro gemeenschapsgeld. In januari van dit jaar vroeg de gemeenteraad om een onderzoek naar het stopzetten van het project.