Categorieën: Nieuws

Groningers betalen niet mee aan versterking huizen aardbevingsgebied

De provincie, de gemeenten en de woningcorporaties uit het Groningse aardbevingsgebied gaan toch niet meebetalen aan de versterking van woningen in de provincie. Hoewel minister Eric Wiebes dit vanmorgen  wel verkondigde na een extra ministerraad, komt hij daar nu op terug.

In totaal moet de regio wel een bedrag van 45 miljoen bijdragen aan de versterking van de 1588 huizen in het aardbevingsgebied, maar dit geld komt uit de in totaal 1 miljard euro die het Rijk en de NAM samen investeren in het aardbevingsgebied. “Er komt geen geld uit de provinciale of de gemeentelijke begroting voor versterking”, reageerde de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Om hoeveel geld het precies gaat wilde minister Wiebes nog niet zeggen, daarover volgt na de zomer meer duidelijkheid, alsmede over de verdeling van de kosten. Het gaat vermoedelijk om een totaalbedrag van zo’n 425 miljoen euro.  De huizen waar het om gaat zijn volgens de Shell en ExxonMobile ‘veilig’, maar de Mijnraad adviseerde gisteren om toch de 1588 huizen te versterken. Voor ruim 5700 andere huizen mogen de bewoners zelf beslissen of deze versterkt moeten worden.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Corporaties hebben vaak jaren niets aan onderhoud onder het mom van de onzekere toekomst van de woningen. Logisch dat ze dat geld nu wel gaan investeren. Dat is immers niet van hun maar in feite van de huurders. Zij hebben het opgebracht. Ze hebben er dus recht op dat er ook wat aan hun woning wordt gedaan. Grijp dit gelijk aan om de woningen naar nul op de meter te brengen, anders zit je dadelijk met versterkte bunkers die nog steeds op gas draaien.

  • de bodem leegroven en vervolgens de rekening voor het versterken van de huizen op het bordje van de Groningers leggen. Dan heb je wel een plaat voor je rotkop zou ik zeggen

  • nu is het natuurlijk de bedoeling dat alle groningers zonder schade, die middels belastingen wel moeten meebetalen, hiertegen in het geweer komen.
    en zo bleef het nog lang onrustig in het hoge noorden en gebeurde er verder niks..

  • Enfin, het gaat geweldig met Groningen, aldus de infiltranten op Gronings grondgebied. Dat slechts is ingevlogen, om politiek Den haag te pleasen. Volksvertegenwoordigers kent Groningen niet.

  • Pardon?
    Pardon? Pardon?
    Pardon? Pardon? Pardon?
    Pardon? Pardon? Pardon? Pardon? Pardon?

    Kunnen wij - GRONINGERS - die minister Eric Wiebes per direct ONTSLAAN?!
    Er is vast nog wel een kartonnen verhuisdoos over zijn: voor hem als slaapplek.

    EN .... IEDEREEN ..... WAKKER WORDEN!!!!
    Wanneer begint het bij IEDEREEN door te dringen dat die NEN Bevingnorm NPR 9998 nog steeds niet wettelijk is?

    Ik denk dat - onze - actievoerders John en Martha Lanting 'gewoon' weer naar huis moeten komen.

    En dat het
    NU DE TIJD IS
    dat alle tractoren, vrachtwagens en auto's
    DE PROVINCIE GRONINGEN GEHEEL AFSLUITEN.

    GENOEG IS GENOEG
    GENOEG IS GENOEG IS GENOEG
    GENOEG IS GENOEG IS GENOEG IS GENOEG IS GENOEG
    GENOEG IS GENOEG IS GENOEG IS GENOEG IS GENOEG IS GENOEG IS GENOEG

    Mevrouw Kiki

    • Dat lijkt mij een uitstekend plan Mw Kiki. Wij Grunnegers moeten ongehoorzaam worden. Al onze gemeentehuizen en provinciehuis bezetten. En zij die tegen ons keren dienen het Gronings grondgebied onmiddellijk te verlaten! Geen compromissen en geen gemaar meer. Wellicht ook een bezetting van OogTV en RTVNoord, om de acties in goede banen te leiden, zodat wij Grunnegers ons verhaal eens kunnen vertellen!

      Genoeg is genoeg!

      De actiebereid is enorm!

    • Inderdaad, het is genoeg. Toen je reageerde was het artikel allang aangepast dus niet zo raar doen. Groningen hoeft niet mee te betalen aan de versterking. Dat corporaties mee betalen lijkt me niet meer dan logisch. Een versteviging kun je het beste meteen combineren met verduurzaming van de woningen. Als dat later alsnog moet gebeuren kost het meer.

    • De Groningse held John Lanting komt niet meer terug. Hongarije gaat Nederland snel inhalen qua leefbaarheid. Mede dankzij Orban!

  • Als je ook ooit in die politiek hebt gezeten en of je nu sjoemelt met declaraties .. . In Zuid-Amerika wordt je verheven tot crimineel. En in bananenrepubliek Nederland met de mantel der liefde

    Was getekend Co Verdaas (PvdA) .. Voorzitter van de mijnraad.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Co_Verdaas

  • Hij diende lagere declaraties in dan waar hij recht op had. Geslachtofferd voor rechtse hufters.

  • Een bezopen idee dat de Groningers mee moeten betalen terwijl de staat miljarden heeft verdiend aan het gas. Waar is dat geld dan gebleven?????? Zeker weer naar het buitenland gevloeid onder het mom van ontwikkelingswerk. BAH!!!!!

  • Dat Groningenfonds van de Rijksoverheid en de NAM met een waarde van één miljard euro (de NAM betaalt slechts 135 miljoen euro aan dit fonds) is helemaal niet bedoeld voor het verstevigen van huizen en boerderijen. Dus ook niet die 1588 panden van Batch 1.

    Dit bericht van OOG TV is volgens mij onjuist. Het Groningenfonds is bedoeld om Groningen "toekomstperspectief te bieden". Het bevorderen van de leefbaarheid. Gedacht kan worden aan sociale projecten, buurthuizen, landschapsherstel, het opknappen van scholen, wegen en het tegengaan van de krimp in de aardbevingsgemeenten (sociaal-economisch). Zie verder dit bericht van RTV Noord van 26 juni 2018: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/195822/NAM-betaalt-veel-minder-aan-Groningenfonds

  • Hahaha, als de overheid wil trekken 'bezuinigen' ze gewoon weer een potje onder het mom dat het ergens anders voor is. Allemaal papieren afspraakjes die je zo kunt ontwijken. Natuurlijk betaald de Groninger gewoon mee via allerlei belastingen. Daarom kun je beter een eenmalige vergoeding eisen voor alle Groningers van 5000 - 10.000 euro voor immateriële schade. Zijn er ook niet weer 1001 nieuwe regeltjes nodig.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

2 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden