De Onlanden heeft door de droogte van de laatste tijd zo’n watertekort dat het schadelijk is voor het gebied. Boswachter René Dantuma geeft uitleg over wat er aan de hand is.
“We staan hier in een laagveengebied. Laagveengebieden moeten nat blijven, want als laagveengebieden gaan verdrogen, dan treedt een proces van inklinking in werking,” legt boswachter René Dantuma uit.
“Als het inklinkt, dan zakt de bodem. En dat is iets wat je voor het moeras niet wil. Uiteindelijk krijg je dan alleen maar plassen.” Die plassen kunnen enorm groot worden. “Dat heeft als gevolg dat het mooie moeras, wat we nu nog in De Onlanden hebben, gaat verdwijnen. Dat wil je natuurlijk niet, want dat is een enorme verarming van de natuur. Zo raken we die mooie vogels en planten die we hier hebben kwijt.”
Uitgedroogd
“Normaal is dit gebied helemaal nat, er staat normaal 20 cm water in de zomer. Wat je nu heel duidelijk ziet, is dat er door verdamping steeds minder water staat en dat de bodem nu helemaal in gaat drogen en daardoor krijg je dus dat proces van inklinking. Het water wordt niet aangevuld, dus als dit zo doorgaat hebben we dus aan het einde van dit seizoen een heel droog gebied gekregen. Het wordt dus kaal en is biologisch niet meer interessant.”
“In het ergste geval, als we dit elk jaar zouden krijgen, zou dit betekenen dat dit gebied helemaal zal gaan verdrogen en in de winter krijg je dan hele grote plassen, het gaat een beetje lijken op het Paterswoldsemeer. Zo groot kan het hier worden.”
Oplossing
Gemiddeld viel er in de afgelopen 10 jaar in de maand juli zo’n 100 millimeter regen in De Onlanden. Dit jaar was dat slechts vier millimeter. “Wij zijn volledig afhankelijk van de regen. De neerslag in Drenthe gaat hierheen stromen. Als er geen neerslag in Drenthe is, dan blijft dit gebied droog. Daar kun je niets aan doen.”
Die regen laat nog even op zich wachten. Op zijn vroegst gaat het aan het einde van volgende week eventjes regenen.
Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…
Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…
Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…
"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…
De demonstratie op de Grote Markt tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs heeft donderdag…
Bekijk reacties
Sjonge, jonge, wat een klaagzang. Hier stond tot voor een jaar of 10 geleden ook geen water in de zomer. Dit is een natuurlijk proces in gecultivatuurde landbouwgronden wat nu haar eigen gang gaat. Oorzaak is bekend, opwarming van de aarde door overbevolking. Hadden priesters, imam`s en de paus 30 jaar gelden opgeroepen tot geboortebeperking, dan hadden wij dit probleem nu niet gekend. Wen er dus maar aan en anders geef ik je het advies om het volledige Leekstermeer uit te gaan baggeren, incl. Leeksterhoofddiep, Leekstervaart, Rodervaart en Lettelberterdiep om dit slib te spreiden over de nu ontstane cultivatuurgronden. Daarmee bereik je 3 doelen, jullie je cultivatuur waar misschien wel een gele rietkip op af gaat komen en de massa een werkelijke zoetwaterberging welke vele duizenden kuubs aan zoetwater in de zomermaanden kan bergen. En de recreatie, die krijgt een mooie diepe recreatieplas met schoon, helder en blauwalgvrij zwemwater.
Wel goed vertellen Middenweg,de opwarming van de aarde word door de mens enorm versnelt,er zijn echter meer oorzaken voor opwarming zoals vulkanisme en zonneactiviteit om een paar te noemen.
Voor de rest is overbevolking niet de oorzaak maar verbranding van fossiele brandstoffen,ontbossing,industriële en agrarische activiteiten.
En waarom worden er meer en meer fossiele brandstoffen verbrand? Waarom wordt het regenwoud stukje bij beetje gekapt? Worden oerwouden gekapt? Waarom vinden er telkens meer en meer industriële activiteiten plaats? Wordt er meer en meer aan pesticiden en kunstmest in de landbouw gebruikt? Niet omdat men aan het produceren is voor Jan met de korte achternaam, enkel om meer en meer monden te voeden, huizen te bouwen, verkeer en vervoer te faciliteren.
En hier in dit zich geciviliseerd noemend land loopt men ook achter de feiten aan, Nederland kent wanneer je dit uit ecologisch oogpunt zou bezien, ruimte voor een 12 miljoen inwoners, wij weten allemaal hoeveel dit land nu al moet herbergen. Bijna 6 miljoen extra. Ons wordt opgelegd de CO2 uitstoot te verminderen, wat zie je nu gebeuren in werelddelen als India, Pakistan, Bangladesh, enz.enz. Daar is men gestart met een inhaalslag waar het om verkeer en vervoer gaat, door de toegenomen welvaart begint men daar nu meer en meer in een auto te rijden en dan niet het type auto`s welke hier in de Westerse wereld rijden, v.v. katalysatoren en of Euro 6 dieselmotoren, maar milieuvervuilende auto`s v.v. benzine- en dieselmotoren uit het jaar 0
Wie of wat is er nu dan verantwoordelijk? En wat doet een select gezelschap hier in Nederland? Die storten maandelijks een geeltje op de bankrekening van Greenpeace en/of het Wereld Natuur Fonds, kopen een zonnepaneel om zo hun geweten af te kopen, nemen een bakfiets om de 4 kinderen naar de opvang te brengen wetende dat het schijnheilig is wat men doet, maar ach, als de gelijkgestemden maar het idee krijgen dat jij het voor het milieu doet, bekt dat wel lekker.
Goed lezen Middenweg,ik zeg 'word door de mens enorm versnelt',vulkanisme en zonneactiviteit kan een mens niet beïnvloeden.
Ook al doen de we met ons allen zo ons best,zolang er nog zeer grote landen zijn dat schijt hebben aan het klimaat zijn onze geode bedoelingen slechts een druppel op een gloeiende plaat.
En inderdaad aan al die vele pseudo groene mensen heb je niets,op de bühne het hoogste woord en anderen verwijten maken.Het Groen Links partijbureau in Groningen heeft bv het laagste energielabel net als de boven buren van hen,echter word nr 87 bewust uit het kadaster gelaten.Je kunt mijn bevindingen rustig checken er zijn genoeg mogelijkheden op het web.