Het financieringsstelsel van alle Nederlandse universiteiten moet op de schop om de kamerproblematiek in de stad op te lossen. Dat zegt de Democratische Academie Groningen.
De schatting is dat op dit moment enkele honderden voornamelijk internationale studenten zonder kamer zitten. “Met ons couchsurfplatform proberen we zoveel mogelijk studenten aan een plek te helpen”, vertelt Marit de Jong van DAG. “Maar het is een flinke opgave ook omdat we niet weten hoeveel studenten op dit moment nog onderweg zijn naar Groningen om volgende week aan een studie te beginnen.”
De Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool hebben voor het komende studiejaar veel meer studenten aangetrokken dan er gehuisvest kunnen worden. In allerijl zijn er noodoplossingen gerealiseerd waaronder een tentenkamp en een slaapboot waar hoge huurprijzen voor betaald moeten worden. “Ik vind Groningen een hele mooie stad, maar op dit moment schaam ik mij om hier te wonen en om student te zijn aan de RuG.”
“Financiering universiteiten moet anders”
Het probleem zit hem volgens DAG in hoe de Nederlandse universiteiten gefinancierd worden. “Het is eigenlijk heel simpel. Hoe meer studenten je binnenhaalt hoe meer geld je krijgt. Dat stelsel moet veranderd worden. In Groningen kunnen we nu bijvoorbeeld zeggen dat we voor alle opleidingen een numerus fixis instellen maar dat kan hele grote gevolgen hebben als bijvoorbeeld de universiteiten van Amsterdam en Leiden wel besluiten door te groeien want dat betekent dat Groningen veel minder geld krijgt”. Hoe een nieuw financieringsstelsel er uit zou moeten gaan zien is een onderwerp voor de ontwerptafel. DAG heeft hierover contact met de minister en met verschillende Kamerleden, en is inmiddels verschillende keren aanwezig geweest bij vergaderingen over dit onderwerp.
“Housing Crisis Info Night”
Vanwege de huisvestingsproblematiek organiseert ROOD, de jongerenafdeling van de SP, dinsdagavond een Housing Crisis Info Night. Deze avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in café De Minnaar aan de Kleine Rozenstraat.
Politieagenten hebben zaterdagmiddag twee winkeldieven aan kunnen houden die hun slag hadden geslagen bij meerdere…
In een portiek van een woongebouw aan de Jacques Perkstraat heeft zaterdagmiddag korte tijd brand…
De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen noemt het te gek voor woorden dat de…
De sneeuwchaos van donderdagavond heeft gezorgd voor bijzondere oplossingen. Op filmpjes, die zaterdag online werden…
Zo'n vierhonderd mbo- en hbo-studenten hebben afgelopen week meegedaan aan de Gezondheidschallenge Health Noord. Tijdens…
In een paginagrote advertentie zaterdag in de Volkskrant en in De Telegraaf roepen verschillende instellingen…
Bekijk reacties
Het wordt me niet duidelijk hoe het financieringsmodel er dan uit zou moeten zien.
Dat is ook nog niet helemaal duidelijk, Marc.
Wat ik begrepen heb is dat hierover nagedacht wordt en dat men in ieder geval naar een systeem wil waarbij de gevolgen van het beleid in de ene universiteitsstad niet voelbaar zijn in een andere stad. Dus als Leiden wil groeien, en Groningen het rustiger aan wil doen, dat dit geen financiële gevolgen heeft voor Groningen, wat het nu in het huidige systeem wel heeft.
De gemiddelde mens zal voor deze in het hoogseizoen op vakantie gaat, eerst een camping of accomodatie gaan reserveren, voor deze van huis vertrekt.
Het bevreemd mij dat de gemiddelde (buitenlandse) student in het hoogseizoen vertrekt zonder iets gereserveerd te hebben en er pas bij aankomst achterkomt dat de camping overvol is.
Het is vanzelfsprekend een RUG en Hanzehogedroomfabriek onwaardig dat men dit aankomende studenten bij inschrijving niet duidelijk heeft gemaakt vantevoren woonruimte te gaan regelen.
Of is de financiële druk op beide instituten nu zo hoog gestegen dat men studenten moet recruteren, enkel en alleen om aan de reeds aangegane financiële verplichtingen te kunnen voldoen.
Tip voor beide instituten: ga het aantal studenten de komende zeg 10 jaar beetje bij beetje met 20.000 verlagen, dat komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede en het verhoogd gelijktijdig het woon- en leefklimaat in de stad Groningen.
Ze weten dat het niet werkt, maar gaan lustig door met het aantrekken van nieuwe studenten. Schijnbaar hebben die er financieel voordeel bij, wat er dus op neerkomt dat onze studenten steeds minder krijgen en wij met zijn allen voor de kosten en problemen opdraaien zoals huisvesting. En dat allemaal omdat een Universiteits directeurtje zoveel mogelijk studenten wil hebben voor meer geld (van de belastingbetaler) en een hoger loon.
Zeg gewoom tegen die studenten; vol is vol. Zo simpel is het. Wat boeit et wat dat voor gevolgen dat heeft voor Amsterdam. Ze hebben ons de gasproblemen al gegeven, laat ze deze zooi zelf maar oplossen.