Voor de provincie Groningen wordt geen hitteplan afgekondigd door het RIVM. Volgens verwachting wordt het overdag niet warmer dan dertig graden.
Het hitteplan is door het RIVM afgekondigd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe, daar geldt code geel. Volgens de weersverwachting loopt de temperatuur in deze delen van het land de komende dagen op naar 30 tot 35 graden. ’s Nachts wordt het niet veel kouder dan een graad of 20.
Mensen moeten volgen het RIVM lichamelijke inspanningen in de middag beperken. Ze moeten hun woning koel houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Ook adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en zich goed te beschermen tegen de zon.
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
Aanvankelijk leek het erop dat niemand anders dan alleen de FC-supporter gewond is geraakt bij…
Kerstbomen, lampjes, slingers, kerstmannen en sneeuwpoppen: tijdens Kerst hoort het er allemaal bij. Sommige Stadjers…
Aan het Anker in Lewenborg was maandagmiddag een flinke politiemacht op de been tijdens een…
Rikus Jager, Mattias Gijsbertsen en Mirjam Pauwels leiden als (in)formateurs de onderhandelingen voor de vorming…
Op de Meerweg tussen Haren en Paterswolde heeft een automobiliste maandagmiddag een lantaarnpaal uit de…
Bekijk reacties
Het wordt tijd dat ook in Nederland iets als een energiedak of groendak verplicht wordt gesteld want veel daken van woningen worden veel te heet tijdens de warme zomer en houden de wamte vast. Waardoor extra airco nodig is. Een groendak functioneert in feite als een exta isolatielaag waardoor het dak koeler blijft. Ook vangt het fijnsrof op. Een energiedak kan via een warmte wisselaar en een wamtepomp de wamte van het dak halen. Die warmte kan men ondergronds opslaan en in de winter weer gebruiken om de woning te verwarmen. Omgekeerd kan in principe ook (dus 's zomers koelen met de kou uit de winter). Echter dit soort systemen zijn vaak duur in aanleg, en hebben vaak een te lange terugverdientijd om economisch rendabel te zijn. Bij nieuwbouw kan het echter wel overwogen worden om een gasloze woning te creëren.