Categorieën: Nieuws

Groninger studenten betalen gemiddeld tachtig euro te veel huur

Volgens de Groninger Studentenbond (GSb) betalen studenten in Groningen gemiddeld ruim €80 te veel huur. Volgens de GSb komen verhuurders komen hier mee weg door de kamerkrapte.

Dit maakt de Groninger Studentenbond (GSb) op uit de Check-je-Kamer-rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). GSb-voorzitter Sjoerd Kalisvaart: “Het is lastig voor een huurder om nee te zeggen tegen een te hoge huur of verboden bemiddelingskosten. Of je gaat akkoord, of je krijgt de kamer niet.”  Hoewel studenten de huurprijs van een kamer kunnen aanvechten bij de Huurcommissie, doen ze dit vaak niet uit angst voor intimidatie door de verhuurder: “Op het moment dat huurders klagen, worden sommigen schreeuwend opgebeld, verdwijnt bij anderen de laptop zomaar en worden sommige huurders zelfs opgewacht voor hun huis.”

De Gemeente Groningen zegt dit probleem hardhandig aan te gaan pakken door de introductie van een verhuurvergunning. Maar zolang die vergunning er nog niet is, is het volgens de GSb van belang dat huurders klachten blijven indienen en aangifte doen bij intimidatie: “We moeten laten zien dat klagen helpt en er voor zorgen dat huurders weer op durven te komen voor hun rechten.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Vastgoedcowboys profiteren van de kraptes. Goed dat de gemeente er wat aan doet. Regulering is dringend gewenst. Uiteraard laten dat soort types zich niet voor een gat vangen. Als er vergunningen worden geïntroduceerd zullen de verhuurders fragmenteren in vele bvtjes, zodat ze nooit voor al hun panden de vergunning kunnen kwijtraken en als dat voor een bvtje wel gebeurt wordt het snel geliquideerd en bij een ander of nieuw bvtje ondergebracht.

  • Waar zou het nou precies aan schorten?
    Wet- en regelgeving of handhaving en de hoeveelheid moeite die je moet doen om iets gedaan te krijgen?

    Het zou op zich toch niet zo moeilijk moeten zijn? Meldpunt maken, inspecteurs instellen en iemand met de bevoegdheid om een verhuurder (of huurder) aan te pakken, middels huurverlaging of dwangbevel om het object op orde te krijgen?

    of zou onderhuur en illegale verhuur ook in deze statistieken zijn meegenomen?

    Dit alles even afgezien van vraag en aanbod, natuurlijk.

    En gegoochel met BV's is een stuk lastiger geworden, als je de uitspraak van de rechter aangaande malafide bemiddelaars mag geloven.

  • Verminder het aantal studenten in deze stad stapsgewijs met 20.000 en dit soort problemen verdwijnen vanzelf. Het kost ook nog eens niets, sterker het gaat geld opleveren. Hoe moeilijk kan het zijn. Jammer dat er geen enkele politieke partij in deze stad valt aan te wijzen welke het voor de autochtone inwoner en de al jaren voortdurende woningnood onder de inwoners opneemt.

    • In stapjes van 20.000 of in stappen tot 20.000?

      En hoe zie je dat voor je, minder mensen en tóch meer geld opleveren?
      Die jongens en meisjes leveren nogal wat op aan huur- en horecainkomsten én zijn goedkope arbeidskrachten.

      En hoe zou je die vrijgekomen woonruimte willen benutten voor de autochtone grunndioane? (groninger indiaan)
      hele gezinnen in de Selwerd-flats? drie gezinnen per gang, gezamenlijke keuken?

      Ik ben erg benieuwd!

  • Heb jij enig idee wat deze studenten de gemeente kosten en hebben gekost de afgelopen decennia? De huizen welke aan de sociale huur zijn onttrokken en tot kamerverhuurpanden zijn opgesplitst, kunnen ook worden verhuurd aan jongeren in deze gemeente welke nu soms wel tot 10 jaar op een wachtlijst komen te staan voor hen woonruimte wordt toegewezen.
    Een ander deel kan weer worden omgebouwd ten faveure van sociale huurwoningen voor samenwonenden en gezinnen, tevens kun je dan stadsvernieuwing toe gaan passen door woningen te slopen en nieuw te gaan bouwen in een 1:1 variant, dus 1 woning slopen en max 1 er voor terug en hoogbouw tot een minium beperken met een maximale bouwhoogte van een verdieping of 5.
    Als arbeidskracht lopen veel laagopgeleiden en jongeren de laatste decennia een partime baan mis daar deze banen door studenten zijn ingenomen. In de horeca lopen nu veel studenten in de bediening, studenten te bedienen, dat heft elkaar dus wel op, wat gelijktijdig een verdienmodel is voor enkele grote pandeigenaren en brouwerijen.

    De door jou aangehaalde Selwerdflats blijven ook dan gewoon bewoond door studenten, gelet op jou uitspraken denk ik dat jij niet eens beseft hoeveel studenten er hier in Groningen rondlopen/wonen en o ja zo nu en dan studeren. Dat zijn er op dit moment meer dan 60.000 waarvan er rond de 34.000 in de stad Groningen woonachtig zijn, waarvan ook weer een deel gewoon nog thuis woont. Gaat het je al duizelen hoeveel woon- en leefruimte deze in zijn gaan nemen?

    Dit studiejaar komen er 3000 extra buitenlandse studenten in de stad wonen welke hier aan een studie gaan beginnen, deze zul je ook onderdak moeten gaan bieden, hoe los je dat op?

    Als voorbeeld de in beton gegoten tumor welke nu in aanbouw is naast de Plataanbrug, deze gaat bijna 700 studenten herbergen ( in 1e instantie zou dit een jongerenflat gaan worden, maar dat heeft dit gemeentebestuur nu gewijzigd in studentenflat)

    Je bent dus enkel en alleen al voor de extra buitenlandse studenten meer dan 4 van deze woontorens/ rendementsblokken nodig. Hoeveel jongerenwoningen denk je dat er het afgelopen jaar bij zijn gekomen en/of in aanbouw zijn voor niet studenten?

    Dat bedoel ik!

Recente berichten

Maandag later af en toe zon, kerstdagen bewolkt en grijs

De komende dagen schommelt de temperatuur tussen 6 en 8 graden. Het wordt voornamelijk een…

45 minuten geleden

Drie aanhoudingen na mishandeling bij kroeg Gelkingestraat

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…

2 uur geleden

Donar wint en laat een goede indruk achter

Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…

4 uur geleden

Scooterbestuurder gewond na aanrijding op kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat

Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…

4 uur geleden

DvhN haalt samen met twee andere kranten ruim 73.000 euro op voor Oekraïners

De stichting Hulpacties van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch…

5 uur geleden

Groningen in 2024: feesten, demonstraties en afrondingen

Het jaar 2024 was een bijzonder jaar voor Groningen, met zowel hoogtepunten als uitdagingen. FC…

5 uur geleden