Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek door hoogleraar cardiologie Rudolf de Boer van het UMCG en zijn team.
Het idee dat er een verband is tussen hartfalen en kanker is er al langer. Het was opgemerkt dat in grote registraties van mensen met hartfalen er disproportioneel veel overleden aan kanker. De Boer toont in zijn publicatie hiervoor wetenschappelijk bewijs: “Het onderzoek bevestigt het vermoeden en geeft wetenschappelijk bewijs dat patiënten met hartfalen een groter risico lijken te hebben op darmkanker. Onze resultaten zouden specialisten bewust moeten maken van dit risico zodat zij hiernaar kunnen handelen, bijvoorbeeld door patiënten met hartfalen te laten screenen op darmkanker.”
Hij deed onderzoek met muismodellen met een genetische aanleg voor darmkanker en poliepen in de darm en zag een sterke groei en toename in aantal van de poliepen in de darm bij muizen waarin ook hartfalen werd veroorzaakt. Ten slotte bleek uit onderzoek met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND dat mensen met hartfalen eerder darmkanker ontwikkelden gedurende een periode van 10 jaar.